Хидроторакс е патологично състояние, при което в плевралната кухина се натрупва известно количество течност.

Това заболяване винаги е с вторична природа, в основата му е друга болест, например, на сърдечно-съдовата система.

Най-ефективен метод на лечение при тази болест е плевралната пункция, но понякога може да се мине и без инвазивна намеса.

Какво е това хидроторакс и защо се развива

Причини за развитие на хидроторакс

Това е патологично състояние, характеризиращо се с натрупване на определено количество течност между плевралните листове.

От клинична гледна точка това заболяване се проявява със задух, тежест в гърдите, цианоза на назолабиалния триъгълник и т.н.

Този патологичен процес може да се развие при всеки човек, независимо от възрастта и пола. Изключително важно е хидротораксът да се различи от ексудативен плеврит.

При ексудативен плеврит се развива възпаление на плевралните листове, съпровождащо се с натрупване на възпалителен ексудат.

При хидроторакс пък се натрупва течност, която е с невъзпалителен характер. Какво е това плеврална кухина?

Това анатомично образувание представлява тясно пространство, разположено между плевралните листове.

Съществуват 2 плеврални листа – париетален и висцерален. При норма в плевралната кухина се съдържа съвсем малко количество серозна течност, чрез която листовете по-лесно се плъзгат един спрямо друг.

Основната задача на плеврата – това е участие в акта на дишането.

Хидроторакс се установява в случаите, ако нивото на течност между плевралните листове превишава физиологичната норма, което се съпровожда с възникване на характерна симптоматика.

Това патологично състояние обикновено се свързва с проблеми от страна на сърдечно-съдовата система.

Основни симптоми на хидроторакс

Този патологичен процес най-често е с бавно прогресиращ характер. Симптоматиката нараства постепенно, в рамките на няколко дни, по-рядко седмици.

Първо, болният се оплаква от засилваща се тежест в гръдния кош. Неприятните усещания намаляват до известна степен, ако се легне на тази страна, на която се е натрупала течност.

В повечето случаи характерен симптом е задъхването. То възниква при леко физическо натоварване, в тежки случаи се наблюдава, дори в покой.

При преглед се установява пребледняване на кожата и посиняване на назолабиалния триъгълник

Ако се е натрупало твърде голямо количество течност, засегнатата половина на гръдния кош започва „да изостава” при дишане.

Общ интоксикационен синдром не е характерен за това патологично състояние. Съвместно с хидроторакса се установява струпване на течност в перикардиалната или в коремната кухина.

В този случай клиничната картина може да се допълва от болки в гърдите, нарушения на сърдечния ритъм, притискащи болки в гърдите, гадене.

Едно от най-опасните усложнения е острата дихателната недостатъчност, която застрашава, живота на пациента. Освен това в отделни случаи не са изключени вторични инфекции с развитие на гноен възпалителен процес.

Диагностика и лечение на болестта-симптом

Поставянето на диагноза при хидроторакс не създава каквито и да е затруднения. Първо, необходимо е да се направи пълен физикален преглед.

От инструменталните методи най-информативни са рентгеновото и ултразвуковото изследване. При съмнения в плана за изследвания може да се включи компютърна или ЯМР томография.

За изключване на възпалителната природа на образуващата се течност се прави проба на Ривалта.

Едно от основните направления при лечението на хидроторакс е медикаментозното лечение на болестта, довела до неговото развитие.

При натрупване на голямо количество течности и изразено нарушение на състоянието на болния се извършва плеврална пункция.

Малкият хидроторакс не изисква специално лечение. Течността се абсорбира от само себе си при успешна терапия на основното заболяване. При значително натрупване на ексудат плеврална пункция се използва не като диагностичен, а като лечебен метод.

Пълното отстраняване на течността се нарича плевроцентеза. Процедурата се извършва в условията на операционна под местна упойка.

Лечението на хидроторакс с плевроцентеза подобрява състоянието на пациента. Задъхването намалява, както и неприятните усещания. Хидротораксът като вторично заболяване изисква лечение на основното, за да настъпи наистина съществено и трайно подобрение на състоянието.

Методи на профилактика

Принципите на профилактика се свеждат до своевременно откриване и лечение на заболявания, които могат да предизвикат хидроторакс.