Старческите изменения на кръвоносните съдове на главния мозък могат да предизвикат нарушения на кръвообращението, което увеличава риска от функционални и органични увреждания.

На фона на различни заболявания, инфекциозни патологии, инсулти и чести хипертонични кризи, е възможно да се развие хидроцефалия с хроничен характер.

Хидроцефалия в напреднала възраст – последствия от инсулти, инфекции и травми

Хидроцефалия представлява натрупване на течност в черепната кухина около мозъка и гръбначномозъчната течност.

В зряла възраст обикновено се смята за придобита, и е последствие на различни заболявания и патологии, инсулти и туморни образувания, травматични увреждания.

Основните причини, които водят до хидроцефалия са:

• Атеросклеротични процеси в кръвоносните съдове и промяна на кръвното – хипертонични кризи на фона на разнообразни процеси;
• Новообразувания в мозъка с доброкачествен характер – тумори, кисти, а също и злокачествени ракови процеси, метастази в мозъка;
• Инфекции, които водят до възпалителни процеси в тъканите на мозъка, под формата на енцефалит, или увреждане на неговите обвивки – менингит, арахноидит;
• Травми на главата, които водят до кръвоизливи или притискане на мозъка;
• Инсулт и транзиторни исхемични атаки, които водят до хипоксия на мозъчната тъкан;

Опасност представлява както хеморагичният инсулт, така и с исхемичния.

Най-опасни в посока формиране на хидроцефалия са именно хеморагичните инсулти.

Подобни състояния са опасни за живота на пациентите, летален изход ги застрашава в първите няколко денонощия.

Кога страдат кръвоносните съдове на главния мозък – последствия?

Най-често причини за излишното натрупване на гръбначномозъчна течност са патологии на кръвоносните съдове на главния мозък или травматични въздействия.

Основна причина са артериалната хипертония и атеросклероза, които засягат кръвоносните съдове на главния мозък.

Високите нива на холестерол и вредните липидни фракции в кръвта водят до образуване в стените на кръвоносните съдове на своеобразни плаки, които променят нормалната анатомия на съдовете.

Високо кръвно и хидроцефалия

При хората в напреднала възраст, които имат проблеми, с кръвообращението в съдовете на главния мозък, при постоянно или кризисно повишаване на кръвното често се развива външна хидроцефалия.

Характерен за нея е излишъкът от гръбначномозъчна течност, която се натрупва в пространствата около мозъка.

Но този фон, в зоната на вентрикулите обемът на ликвора е напълно нормален.

Възможна е и разновидност на подобна патология под формата на заместителна външна хидроцефалия.

Този вариант често съпровожда високото кръвно и атеросклеротичните процеси, а също и измененията, характерни за остеохондрозата, обикновено в шийния отдел.

При тази форма размерите на главния мозък са намалени, и свободното пространство се запълва с ликвор, който компенсира намалените обеми мозъчна тъкан.

Но вътречерепното налягане не се повишава и няма проявления дълго време.

С прогресирането на хипертонията и повишаване на налягането в кръвоносните съдове, а след това и в пространствата около мозъка, хидроцефалията все по-често сигнализира за себе си с главоболие.

Изменения в мозъка в старческа възраст

Често в напреднала възраст мозъкът постепенно атрофира, особено на фона на негативни външни влияния и патологии, което води до формиране на смесена форма на хидроцефалия.

Това е също своеобразен заместващ неин вариант, на фона на който мозъкът заема все по-малък обем в черепната кутия, течността в нея става все повече.

Може ли да се помогне при това заболяване?

За хидроцефалия съществуват стандарти и протоколи за лечение, и далеч невинаги се налага операция. Умерените степени на заболяването се коригират със симптоматични средства и лекарства, определени изменения в начина на живот. Но при хидроцефалия е забранено всякакво самолечение.