Описание

Трихоцефалоза представлява опаразитяване, което се причинява от паразитния организъм Trichocephallus trichiuris, по-известен като космоглав. У нас този нематод е по-разпространен в планинските и районите с по-голяма надморска височина, както и в гористите области.

Космоглавият паразит има тънко с нишковидно удължен преден край тяло с белезникав цвят, като този край представлява 2/3 от дължината на кръглия червей. Задната част на паразита е дебела и къса. При мъжките екземпляри задната част е спирално усукан, а при женските е с задния край е огънато като сабя.

Жизнен цикъл на хелминта

Основният приемник на паразита е човека. Полово зрелите екземпляри обикновено обитават цекума /сляпото черво/ и възходящата част на дебелото черво. Червеят се прикрепя към червата на гостоприемника чрез заострения си преден край /не с ресните, а с устата/.

Прониква в лигавицата, субмукозния слой и мускулния слой на чревната стена и започва да се храни със сока на тъканта и по-рядко с кръвта на гостоприемника си. В този случай задната част на паразита остава свободна в лумена на червото.

Женската снася след оплождането на ден от хиляда до 3 500 яйца. Заедно с изпражненията яйцата попадат във външната среда , където се развиват под действието на кислорода и достатъчно влага. В зрялата яйцеклетка се развиват инвазивни ларви на кръглия червей, които наподобяват копиеобразна сонда.

Заразяването става чрез поглъщане на заразни яйца. След това яйцата се излюпват в червата и ларвите благодарение на копиеобразното си приспособление навлизат между чревните въси ииберкюнови жлези и продължават по-нататъшното си развитие от 3 до 10 дни.

Впоследствие ларвите в лумена на червата се спускат в цекума. На това място те достигат половата си зрялост след половин месец. Продължителността на живота на хелминта в човешкото тяло е около 7 години.

Какви са симптомите?

Клиничната картина на тази паразитоза е доста разнообразна. Това зависи от наличието на съпътстващи заболявания, реактивност на организма и интензитет на заразяване.

Ако заразяването не е интензивно заболяването протича в субклинична /предстартова форма/. При по-висока интензивност на паразитния процес, обикновено, се проявяват симптоми на стомашно-чревна и нервна патология.

И в резултат на това се появяват характерни клинични изяви – загуба на апетит, гадене, повръщане, лигавене. Появява се и болка от дясната страна на корема, подобно на апендицит, както и спазматични болки в областта на епигастриума, напомнящи пептична язва или гастрит.

Повечето засегнати развиват диария, понякога се появява слуз в изпражненията и кръв. Пациентите се оплакват от главоболие и виене на свят, раздразнителност, нарушения на съня, а понякога прилошавания и припадъци.

Характерна особеност на заболяването е, че не притежава характерни признаци и изразени симптоми и поставянето на диагнозата изисква квалифицирани лабораторни изследвания.

Лечение на трихоцефалоза

Обикновено лечението се извършва амбулаторно въз основа на откритите трихоцефали. Въпреки това има случаи на усложнения, при които е необходима хоспитализация. За унищожаването на паразита се използват лекарства като албеданзол, мебендазол и карбенданзим или флубендазол.

Следва да се отбележи, че изборът на лекарство се взема предвид здравословното състояние на пациента и дали има хронични заболявания. След приключването на терапията се предписват пробиотици и ензимни препарати.

С първата доза мебендазол се постига 90% унищожаване на паразитите. Налага се прием на допълни количества желязо за разрешаване на дефицита на желязо в кръвта, който предизвикват кръглите червеи и за оздравяването на наранената чревна стена.