Описание

Трихоцефалоза представлява опаразитяване, което се причинява от паразитния организъм Trichocephallus trichiuris, по-известен като космоглав. У нас този нематод е по-разпространен в планинските и районите с по-голяма надморска височина, както и в гористите области.

Космоглавият паразит има тънко с нишковидно удължен преден край тяло с белезникав цвят, като този край представлява 2/3 от дължината на кръглия червей. Задната част на паразита е дебела и къса. При мъжките екземпляри задната част е спирално усукан, а при женските е с задния край е огънато като сабя.

Жизнен цикъл на хелминта

Основният приемник на паразита е човека. Полово зрелите екземпляри обикновено обитават цекума /сляпото черво/ и възходящата част на дебелото черво. Червеят се прикрепя към червата на гостоприемника чрез заострения си преден край /не с ресните, а с устата/.

Прониква в лигавицата, субмукозния слой и мускулния слой на чревната стена и започва да се храни със сока на тъканта и по-рядко с кръвта на гостоприемника си. В този случай задната част на паразита остава свободна в лумена на червото.

Женската снася след оплождането на ден от хиляда до 3 500 яйца. Заедно с изпражненията яйцата попадат във външната среда , където се развиват под действието на кислорода и достатъчно влага. В зрялата яйцеклетка се развиват инвазивни ларви на кръглия червей, които наподобяват копиеобразна сонда.

Заразяването става чрез поглъщане на заразни яйца. След това яйцата се излюпват в червата и ларвите благодарение на копиеобразното си приспособление навлизат между чревните въси ииберкюнови жлези и продължават по-нататъшното си развитие от 3 до 10 дни.

Впоследствие ларвите в лумена на червата се спускат в цекума. На това място те достигат половата си зрялост след половин месец. Продължителността на живота на хелминта в човешкото тяло е около 7 години.

Какви са симптомите?

Клиничната картина на тази паразитоза е доста разнообразна. Това зависи от наличието на съпътстващи заболявания, реактивност на организма и интензитет на заразяване.

Ако заразяването не е интензивно заболяването протича в субклинична /предстартова форма/. При по-висока интензивност на паразитния процес, обикновено, се проявяват симптоми на стомашно-чревна и нервна патология.

И в резултат на това се появяват характерни клинични изяви – загуба на апетит, гадене, повръщане, лигавене. Появява се и болка от дясната страна на корема, подобно на апендицит, както и спазматични болки в областта на епигастриума, напомнящи пептична язва или гастрит.

Повечето засегнати развиват диария, понякога се появява слуз в изпражненията и кръв. Пациентите се оплакват от главоболие и виене на свят, раздразнителност, нарушения на съня, а понякога прилошавания и припадъци.

Характерна особеност на заболяването е, че не притежава характерни признаци и изразени симптоми и поставянето на диагнозата изисква квалифицирани лабораторни изследвания.

Лечение на трихоцефалоза

Трихоцефалотозата обикновено се лекува успешно, но изисква внимателен подход и последователност в терапията.

Лечението на трихоцефалозата е обикновено извършвано в домашни условия или амбулаторно, освен в случаите на усложнения, където може да бъде необходимо хоспитализация. Откриването на трихоцефали често се извършва чрез изследване на столови проби или други методи за диагностика, като след това се определя подходящият режим на лечение.

За унищожаване на паразитите се използват различни лекарства, като албендазол, мебендазол, карбендазим или флубендазол.

Изборът на конкретно лекарство за лечение се определя от здравния екип, като се вземат предвид здравословното състояние на пациента, възможните алергии, хронични заболявания или други медицински фактори, които могат да влияят върху избора на терапия.

След приключването на курса с лекарства, често се предписват пробиотици и ензимни препарати. Това е важно за възстановяването на баланса на микробната флора в червата и за насърчаване на здравословните процеси на храносмилане и храносваряване.

Един от основните медикаменти, използвани при трихоцефалозата, мебендазолът, често постига ефективност от около 90% при унищожаване на паразитите. Въпреки че този препарат е ефективен, приемът му може да доведе до дефицит на желязо в кръвта, поради влиянието му върху червата и процесите на храносмилане.

Това може да изисква допълнителен прием на желязо, предписан от лекаря, за да се коригира дефицитът и да се възстанови нормалното състояние на кръвта.

Кръглите червеи, характерни за трихоцефалозата, могат да причинят наранявания на червата и нарушаване на храносмилателните процеси. По време на лечението се проследява не само елиминирането на паразитите, но и заздравяването на червените стени, което може да се постигне чрез определени хранителни добавки или специфични диети.

Поддържането на редовен медицински контрол след завършване на лечението е от изключителна важност, за да се уверим, че инфекцията е изцяло премахната и че пациентът се възстановява успешно.

Трихоцефалозата, въпреки че изисква специализирано лечение, обикновено може да бъде управлявана ефективно чрез последователно прилагане на препоръчителната терапия, съобразена със здравното състояние на конкретния пациент.

Също така, важно е да се подчертае значението на информираността и образованието на обществото за предпазване от подобни инфекции и правилното им лечение.