Хипертонус на матката по време на бременност не е заболяване, а симптом. Той е сигнал, че бременността е възможно да прекъсне. Ако такъв проблем бъде установен е необходимо спешно да се ликвидира, при условие че жената желае да износи нормално и да роди детето.

Структура на матката

Матката е орган, състоящ се от мускули. А мускулите могат да се съкращават. Това е много важно за раждането на детето.

Отвън органът е обвит от серозна обвивка, която на медицински език се нарича „периметриум“. Средният маточен слой е най-силно изразен и се състои от гладките мускули.

Когато жената зачене и износва бебето, миометриумът – маточните мускули, се удебелява, тоест се разраства. Мускулните влакна увеличават обема си.

Матката става толкова голяма към края на бременността – в края на 9-тия месец, че заема целия корем на бъдещата майка.

За да се осъществи раждането на време матката трябва да се съкращава достатъчно – в маточните мускули постепенно се натрупват гликоген, калций и стимулиращи съкращаването на мускулите ензими.

Също в самия край на 9-тия месец се образува все повече актимиозин – това е белтъкът, който стимулира маточните съкращения в процеса на раждането.

Вътре в матката, където се намира дете, е ендометриума. Това е лигавицата.

Маточен тонус

Зависи от това колко е напрегнат миометриума. Хипотонусът е отклонение от нормата, при което мускулатурата е прекалено отпусната. Това се наблюдава в първите 2 часа след раждането.

Симптом – хипотонично кръвотечение от матката. Нормален тонус – състояние на органа, който се характеризира с покой на миометриума. Наблюдава се както при жени, които не очакват дете, така и при бременни.

Хипертоничност на матката – прекомерен тонус на матката, който може да бъде периодичен, който е нормален понякога или постоянен – може да предизвика спонтанен аборт.

Хипертоничност по степен:

• Тотален;
• Местен – напрегната е само горната част на миометриума;

Причини

Най-често се откриват няколко фактора:

• Инфекции – основно тези, предаващи се полов път като цитомегаловируса, гениталния херпес и т.н. При заразяване с някой от тези заболявания възниква възпалителен процес на вътрешните полови органи, поради това миометриумът започва да се съкращава по-силно, отколкото е необходимо. Детето може да се зарази с някаква опасна болест още преди да се е появило на бял свят.

• Нарушение на хормоналния баланс – хипертонусът може да бъде вследствие на недостиг на прогестерон в организма, особено през първите 14 дни след зачеването, когато яйцеклетката съединила се със сперматозоида се закрепва и започва да се формира „детското място“. Недостигът на прогестерон може да стане причина за аборт или отлепване на хориона, от който впоследствие се образува плацентата.

• Изменения на стените на матката

- Миома;
- Полипи;

• Хронични заболявания

Вероятно влияние върху тонуса на матката от следните заболявания на майката:

- Затлъстяване;
- Захарен диабет;
- Артериална хипертония;

• Пороци в развитието на органа

Ако матката е неправилно формирана, то стената на органа ще бъде непълноценна. В резултат може да възникне излишен тонус на матката на бременната.

Хипертоничност на матката – какво да предприемете

За назначаване на лечение е недостатъчно палпационното и ултразвуковото определяне на интензивния маточен тонус. Ако има и течения с кървав цвят, болки ниско в корема или в кръста, тогава е необходимо спешно лечение, тоест хоспитализация.