Симптоми на цистит при мъжете се срещат много по-рядко, отколкото при жените. Но те не са по-малко болезнени и неприятни, отколкото при нежния пол. Без своевременно лечение последствията от цистита могат да бъдат много сериозни.

Мъжете също страдат от цистит

Известно е, че циститът – възпаление на пикочния мехур – е разпространен женски проблем. Но ако смятате, че не мъжете не страдат от него, то със сигурност грешите.

Истина е, че при тях не се случва толкова често. Циститът се среща приблизително при 7-8 мъже на 1000. Основно това са хора над 40-годишна възраст. За сравнение всяка 2-ра, 3-та жена страда от цистит.

Тази голяма разлика се обяснява от анатомичните особености на мъжкия организъм. Уретрата при мъжете е по-дълга и тясна и е разположена далеч от правото черво, което може да се превърне в източник на инфекция.

Кога да подозираме цистит при мъжете?

Типични симптоми на това заболяване при мъжете са:

• Чести позиви за уриниране. Въпреки това при едно посещение на тоалетна се отделя съвсем малко урина – 10-15 мл. Понякога възниква и състоянието незадържане на урина.
• Болезнено и затруднено уриниране – мъжът е необходимо да положи усилия, за да започне да уринира. В началото и края на уринирането се появяват режещи болки и парене в областта на уретрата на мъжете.
• Във времето между ходенията в тоалетната мъжът усеща болка в срамната област и в половия член.
• Острият цистит при мъжете се съпровожда със симптоми на обща интоксикация – висока температура, главоболие, обилно изпотяване, втрисане. При хронична форма на заболяването по-горе описаните симптоми не се проявяват толкова ярко – болките в повечето случаи едва се долавят, а позивите за уриниране вече не са толкова чести, както при острата форма.

Ако урината стане мътна, съдържа кръв, слуз, придобива гнилостна миризма, а количеството на урината е не повече от 400 мл дневно, това е възможно да е признак на хеморагична форма на цистит.

Причини за цистит при мъжете

Младите мъже, които спазват правилата за лична хигиена обикновено не боледуват от цистит. Основна негова причина е наличието на други проблеми с пикочно-половата система – простата, уретрата, семенните мехурчета, придатъците на тестисите.

Симптомите на цистит при мъжете могат да се появят на фона на урологични проблеми, при които се наблюдава намаляване на обема на уретрата и задържане на урина – камък, излизащ от пикочния мехур, аденом на простата, злокачествени новообразувания и др.

Инфекциозният цистит при мъжете е свързан с уретрит, простатит, везикулит, скрити полови инфекции – гонорея, трихомоназа, хламидиоза, микоплазма.

Често циститът се явява усложнение на системни инфекциозни заболявания – грип, синузит, хроничен тонзилит и пр. Чрез кръвта микробите могат да проникнат в пикочния мехур.

Симптомите на цистит при мъжете могат да се появят след операции на коремната кухина, пикочния мехур, простатата и пикочния канал.

Последствия от цистита при мъжете

Несвоевременно започнатото или недостатъчното лечение води до усложнения. Към последствията на цистита се отнасят пиелонефрит, рефлукс на урина в уретера и бъбреците, перфорация на стените на пикочния мехур.

Затова ако мъжът забележи симптомите на цистит при себе си, той незабавно трябва да се обърне към уролог.

Лечение на цистит при мъжете

Подходът към лечението на това заболяване е същият както и при представителките на нежния пол, а при възпаление предизвикано от бактерии се изписва антибиотик.