Диетите обикновено предполагат спиране на въглехидратните храни.
Но съществуват и такива, които не само ги разрешават, но и наблягат на тях.
При спазване на хлебна диета се консумира нискокалоричен хляб, който естествено съдържа въглехидрати.
Как точно действа диетата и как да я спазваме?
Каква е същността на хлебната диета?
На тази диета няма да гладувате, а това означава, че няма да сте раздразнително, през цялото време ще сте в добро настроение, няма да ви измъчва отпадналост, както се случва при много други диети.
Отслабването на хлебна диета е възможно без особено големи усилия и бодростта и доброто настроение са гарантирани.
Макар и пълнозърнестият хляб да съдържа въглехидрати, те са по-сложни.
А това означава, че се разграждат бавно, кръвната захар не се повишава рязко.
След консумация на такъв хляб организмът се засища за дълго време и разходва енергия постепенно.
Следователно могат да се избегнат мастни отлагания по талията, бедрата и корема.
Как да спазваме хлебна диета?
• Трябва да се яде на често и по еднакво време;
• Пият се не по-малко от 2 литра вода дневно;
• Между храненията трябва да има интервал от 3 часа;
• Хляб трябва да се яде всеки ден;
Що се отнася до вида хляб, за предпочитане са пълнозърнестите, подходящи са също ръжените, с трици.
Всички тези хлябове съдържат витамини от група В и Е, калий, калций, фосфор, магнезий.
А това означава, че са много полезни за здравето. 1 филия съдържа приблизително 35-45 килокалории.
Тази диета се дели на 2 етапа – сваляне на килограми и поддържане на постигнатите килограми.
По време на първия етап мъжете могат да изяждат до 16 филии хляб на ден, а жените до 12.
Филиите не трябва да са големи, допуска се мазане с различни пасти.
Освен това могат да се консумират следните храни:
• Яйца – 3 пъти седмично;
• Постно месо;
• Млечнокисели храни;
• Зеленчуци, освен съдържащи скорбяла;
• Плодове;
• Растителни масла в малки количества;
• Риба и зелен чай;
• Зеленчукови сокове, кафе;
Задължително трябва да се похапват сандвичи с пилешко месо, говеждо, телешко, пуешко, риба, извара.
Този етап е с продължителност от 2 седмици.
На втория етап на диетата, групите храни, които се консумират, се увеличават.
Допускат се макарони и каши, 2 филии хляб се заменят с порция овесени ядки или елда.
Картофи и бобови, по една порция дневно, също са допустими.
Плодове е желателно да се консумират 3 пъти дневно.
Етапът продължава приблизително 2-3 седмици.
Забраняват се захарни изделия, мед, шоколад, мармалад, алкохол, маринати, майонеза, бисквити, мазни млечни продукти, мазни меса, газирани напитки и алкохол.
Първият етап позволява свалянето на до 5 излишни килограма, а вторият около 2 килограма.
Тоест отслабването е комфортно, постепенно, не се налага гладуване.
Освен това се и подобрява общото здравословно състояние.
Но процесът на сваляне на килограми отнема доста дълго време.
В първия етап е препоръчително да се редуват един ден месно меню, втори ден зеленчуково.
Месо и риба се консумират, но с уговорката за обяд, а не за вечеря.
Последното хранене за деня трябва да е леко, препоръчителни са задушени зеленчуци.
Ако ви омръзне всеки ден хляб, може да го замените с макарони от твърда пшеница или с овесени ядки.