Лекари от американска клиника предупреждават, че безконтролният прием на лекарства, които са признати за ефективни за лечение на атипична пневмония, предизвикана от коронавирус, може да доведе до опасни за живота аритмии.

Смъртоносна тахикардия може да предизвика хлорохинът

Днес се водят активни изследвания на вече съществуващи лекарства, които могат да се използват за лечение на атипична пневмония COVID-19, предизвикани от коронавирус SARS-CoV-2.

Така многообещаващи резултати са получени за някои лекарства срещу ХИВ, а също и за препарат за лечение на малария.

В условията на нарастваща паника хората, което нямат медицинско образование, се опитват да го закупят тези лекарствени средства, за да могат в критична ситуации при COVID-19. Това са сериозни последствия.

Известно е вече за смърт на американец, който се е опитал да се лекува от коронавирус с хлорохин – противомалариен препарат.

Неговата жена, която също приемала таблетки от този препарат, е в тежко състояние в болница. В Нигерия също са регистрирани 2 смъртни случаи от хлорохин, с който е правен опит за лечение на COVID-19.

Всичко това се случва, след като президентът Доналд Тръмп в свое изявление обяви, че вярва в ефективността на този препарат и посъветва с него да се лекува коронавирусна болест.

Лекарите предупреждават, че лекарствата, които са ефективни против коронавирус, най-често са доста силни с тежки странични ефекти и противопоказания.

Защо хлорохинът може да навреди на сърдечния ритъм

Така например, много от тях удължават интервала QT, тоест влияят на преразпределението на електрическия заряд в сърдечния мускул, по-точно могат да предизвикат опасна камерна тахикардия.

Приемът на такъв препарат без предварително разрешение от лекар и без медицинско наблюдение може да стане причина за внезапна сърдечна смърт.

Учените обясняват, че хлорохинът и хидроксихлохорин предотвратяват взаимодействието на коронавируса с клетките и неговото проникване вътре в тях. Но блокират един от ключовите калиеви канали – белтъци в мембраните на клетките, които са необходими за транспорт на калиеви йони.

Тези канали са необходими за „презареждане” на миокарда. Какво повишава вероятността от опасно ускоряване на сърдечния ритъм?

Със сходен ефект са препаратите за лечение на ХИВ – лопинавир и ритонавир.

У нас препаратите на хининова основа са забранени преди години, а хлорохинът е изтеглен от аптечната мрежа през 2019 г. и е в списъка на забранените. Затова е изключено някой, който желае сам да се лекува, да си снабди с него.