За изминалото денонощие са потвърдени още 33 нови случаи на COVID-19 у нас, така общият брой на заразените с коронавирус достигна 276 от началото на епидемията в България.

На 3 години е най-малкото българче с коронавирус

Над 7400 са болничните легла, които са подготвени в българските болници, да посрещнат болни с COVID-19, чието състояние налага да бъдат хоспитализирани. От тях над 1300 са за интензивна терапия, за най-тежките случаи и са оборудвани с машини за апаратна вентилация.

12 са положителните проби от вчерашния следобед и вечерта. От Бургас има 3 положителни – майка и 2 деца – на 3 и на 8 години.

Детето на 3 години е най-малкият заразен с коронавирус у нас. Според информацията от щаба заразяването на майката е станало от лекар, с който е била в контакт.

В Пловдив още преди няколко дни бяха изразени съмнения, че бебе на 1 месец може да е заразено, но тестът показа отрицателен резултат.

4 са новите случаи под тепетата – единият потвърден с COVID-19 е мъж, хоспитализиран във 2-ра градска болница в града „Св. Панталеймон”, останалите са 3-ма са от РЗИ-Пловдив. От областния кризисен щаб уточниха, че не става въпрос за служители на здравната инспекция.

В Кюстендил също има потвърден един случай и останалите 4 са от София, единият с COVID-19 е настанен в Инфекциозна болница, става въпрос за млад мъж на 36 години.

Защо се изписват от болница неизчистени от коронавирус

Разработени са препоръки как да се действа, когато болен от COVID-19 е в добро състояние и е хоспитализиран. Според новото ръководство трябва да бъде изписан, макар и да не се е изчистил от вируса.

След изтичането на 21 дни от потвърждаването на първата положителна проба за коронавирус, се правят 2 последователни теста, които ако са отрицателни, се преустановява домашното лечение.

От оперативния щаб посочиха, че от УМБАЛ „Александровска” предстои да бъде изписана жена, която се е изчистила от вируса, директорът на болницата е уверил, че това трябва да стане още днес.

От брифинга стана ясно, че у нас са направени общо над 6400 теста за коронавирус, от тях 4800 са в двете референтни лаборатории в София. Всички са ПСР тестове, не са правени от т.нар. бързи.

От щаба поясниха, че всеки болен с COVID-19, който има нужда от хлороквин, го получава, стига, разбира се, да няма противопоказания и изследванията на чернодробни и бъбречни показатели са добри. Препаратът се дава, когато се прецени, че състоянието върви към влошаване.

Колко време трае изолацията при коронавирус общо

При 2 отрицателни теста един след друг за болен с COVID-19, които се правят, както стана ясно, 21 дни след регистриране на инфекциозното заболяване, се потвърждава оздравяване.

След това се дава 30-дневен болничен на оздравели, който трябва да прекара под домашна карантина и едва след изтичането е възможно завръщането на работа.

Така общо отсъствието на болен от работа, заради COVID-19, е с продължителност от над 50 дни.

Автобусите с работещи в Свободна икономическа зона Тракия, които преминават през контролно-пропускателните пунктове на Пловдив, трябва да бъдат пропускани с приоритет, без да се проверява всеки работник по отделно. Необходимата организация следва да се създаде от МВР.

Без болни от коронавирус в специализираните болници

Онкологичните и другите специализирани болници няма да бъдат задължавани да приемат болни с COVID-19, дори за тях е напълно противопоказно, тъй като техните пациенти са изключително рискови при заразяване.

Разпространява се информация, че в Сливен има много заразени от ромски произход, но в града има само 1 потвърден случай. От оперативния щаб призоваха да се спазват препоръките на СЗО и да не се сочат пръст болни от COVID-19, в зависимост от техния етнос или религия, и отрекоха, че в ромския квартал може да има много заразени.

В болниците съвсем скоро трябва да има достатъчно дезинфектанти и спирт, тъй като са били освободени 132 тона спирт, който в максимално кратки срокове трябва да бъде бутилиран и разпределен.

Експериментът с бързите тестове започва още днес, предстои да се направи организация и ще се проведе от ВМА, като от оперативния щаб ще докладват за резултата.

По-масово тестване ще бъде направено в края на епидемията, за да се прецени колко българи вече имат антитела към новия коронавирус.

Армия и полиция няма да се разпускат, заради коронавируса

В момента България по заболеваемост върви нагоре, изкачва се към т.нар. било, тъй като през последните 3 дни, новите заразени се увеличават с по 10-14%.

От оперативния щаб посочиха, че в армията и полицията противоепидемичните мерки се спазват до колкото е възможно, тъй като не е реалистично да се очаква военнослужещите да бъдат разпуснати, заради риска от разболяване.

Притеснени майки са се обърнали към щаба, за да попитат дали техните деца няма да бъдат освободени от военните училища, но такъв вариант е отхвърлен категорично, тъй като порядките в армията са други.

Все още е рано да се предлага удължаване на извънредното положение, тъй като ситуацията е изключително динамична и трудно може да се предвиди.