Какво е холецистит?

Холецистит представлява възпаление на жлъчния мехур – малък орган в близост до черния дроб, който има важна функция при храносмилането.

Обикновено течност, наречена жлъчка преминава от жлъчния мехур към тънките черва.

Ако движението на жлъчната течност бъде блокирано, тя се акумулира в жлъчния мехур, което предизвиква подуване, болка и е възможна инфекция.

Какви са симптомите на холецистит?

Холециститът е заболяване, което засяга жлъчния мехур и може да има разнообразни симптоми. Най-честият и характерен симптом на холецистита е болка в горната дясна част на корема.

Тази болка обикновено се дължи на възпалението на жлъчния мехур и може да бъде остра, нарушаваща ежедневните дейности на пациента. Болката обикновено се усеща след хранене и може да продължи няколко часа.

Други симптоми, свързани с холецистита, включват гадене и повръщане. Тези симптоми се появяват, защото възпалението в жлъчния мехур може да доведе до нарушаване на нормалната функция на този орган. Това може да доведе до натрупване на жлъчни киселини в стомаха и да предизвика гадене и повръщане.

Чувствителност в дясната част на корема също е общ симптом на холецистита. Пациентите могат да усещат болезнено усещане в тази област, което се усилва при натиск или допир.

Повишената температура е също един от възможните симптоми на холецистит. Възпалението, свързано с този проблем, може да предизвика подаване на сигнал на тялото да се бори с инфекцията, която може да се отрази на повишаване на температурата.

Допълнително, хората с холецистит могат да усетят болка, която се усилва при по-дълбоко дишане. Този симптом може да бъде обяснен с факта, че дишането по-дълбоко може да упражни натиск върху жлъчния мехур и да предизвика допълнителна болка.

Една важна характеристика на симптомите на холецистита е, че болката обикновено продължава повече от 6 часа и се усилва след хранене. Това може да бъде последица от този факт, че храната стимулира секрецията на жлъчка, което може да засили болката, ако жлъчният мехур е възпален.

Интересно е, че възрастните хора могат да не чувстват болка или да не имат повишена температура като симптоми на холецистит. Единственият им симптом тогава може да бъде чувствителност в областта на корема.

Този факт може да затрудни диагнозата на заболяването при по-възрастните пациенти, тъй като техните симптоми се различават от тези на по-младите хора.

Обаче е важно да се подчертае, че холециститът е сериозно заболяване, което изисква медицинско внимание. Ако имате подозрение за наличие на този проблем или изпитвате подобни симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Самолечение не е препоръчително и може да доведе до сериозни последици за здравето.

Какви са причините?

Най-честата причина за остър холецистит заседнал камък в жлъчния канал. Блокираното оттичане на жлъчката през жлъчния канал към панкреаса води до подуване и възпаление на жлъчния мехур.

Инфекция или травма като например от автомобилна катастрофа, може също да стане причина за подуването и възпаление на жлъчния мехур.

Злокачествено образувание може да възпрепятства нормалното оттичане на жлъчната течност и да предизвика подуване на жлъчния мехур. Усложнения от друго тежко заболяване, като ХИВ или диабет е възможно също да предизвикат подуване.

Хроничният холецистит е друга форма на заболяването – то се развива, когато жлъчният мехур остава подут с продължително време и това води до втвърдяване и удебеляване на стените му.

Лечение на холецистит

Лечението зависи от симптомите и общото здравословно състояние на засегнатия. Хората, които имат камъни в жлъчката, но нямат никакви симптоми обикновено не се нуждаят от лечение.

За по-леките случаи лечение се изразява в почивка на храносмилателната система като няколко дни не се консумира нищо. Вливат се течности интравенозно, при нужда се прилагат и антибиотици и болкоуспокояващи.

Основното лечение се състои в операция за премахване на жлъчния мехур /холецистектомия/. В повечето операцията се извършва чрез направата на малки разрези в корема /лапароскопскахолецистектомия/.

Лекарят може да направи опит да намали подуването и дразненето в жлъчния мехур, преди да се пристъпи към премахването му.

Понякога острата форма на заболяването се причинява от един или повече жлъчни камъни, които са блокирали общия жлъчен канал.

Лечението може да се състои и в извършването на ендоскопска процедура /ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография/, за да се отстранят камъните в общия жлъчен канал, преди да се пристъпи към отстраняването на жлъчния мехур.

В редки случаи на хроничната форма на заболяването може да се предпише лекарство, което разтваря камъните в жлъчката и което да приемате продължително време.

Как да се предпазим?

Най-ефективният начин за предпазване е да се предотврати образуването на жлъчни камъни.

Установено е, че високият холестерол е сред рисковите фактори за образуването на камъните в жлъчката. Препоръчва се избягването на храни с високо съдържание на холестерол като:

  • Колбаси и друго преработено месо;
  • Масло и свинска мас;
  • Кексове и бисквити.

Препоръчителни са храни с ниско съдържание на мазнини и богати на фибри. Това включва консумация на пълнозърнести храни и най-малко 5 порции дневно пресни плодове и зеленчуци.

Съществуват доказателства, че редовното ядене на ядки като фъстъци и кашу намалява риска от поява на жлъчни камъни. Наднорменото тегло също е рисков фактор, но нормализирайте теглото си постепенно.

Не се подлагайте на екстремни нискокалорични диети, тъй като с подобен режим на хранене можете да нарушите процеса на ентерохепатална рециркулация и така да стимулирате образуването на жлъчни камъни.