Какво представлява бактериалния трахеит?

Трахеята /дихателната тръба/ е важна част от дихателната система на тялото. Когато въздухът навлезе през носа или устата, преминава през ларинкса и надолу по дихателната тръба. Трахеята след това се разклонява на две тръбички, наречени бронхи, които доставят въздуха директно в белите дробове. Освен че чрез трахеята се осигурява кислород на белите дробове, през нея преминава и въглеродния диоксид при издишването.

Бактериален трахеит представлява бактериална инфекция на трахеята. Този вид инфекция обикновено засяга по-малките деца, но тийнейджърите до 16-годишна възраст също могат са изложени на риск.

Бактериален трахеит по-често се развива при момчетата. Но е рядко заболяване, засяга 0.1 на 100000 деца годишно. Въпреки че е рядко обаче, ако не се лекува своевременно е възможно да се развият опасни за живота усложнения.

Какви са симптомите при бактериален трахеит?

Заболяването често се развива след инфекция на горните дихателни пътища. Първоначални симптоми като кашлица, хрема или субфебрилна температура могат да се появят. След 2 до 5 дни могат да се развият симптоми на инфекция и на обструкция на дихателните пътища. Тези симптоми могат да бъдат:

  • Дълбока и тежка кашлица;
  • Затруднено дишане;
  • Висока температура;
  • Дишането е съпроводено с писклив звук– стридор;
  • Хрипове;
  • Цианоза – посиняване на кожата поради липса на кислород.

Съпровождащият писклив при дишане може да е признак на сериозна инфекция и представлява частична обструкция на дихателните пътища и е потенциално опасно за живота състояние. Ако вие или детето ви развиете някои от тези симптоми незабавно потърсете лекарска помощ.

От какво се причинява?

Възпалението на трахеята най-често се причинява StaphylococcusAureus. Но и други бактериимогат да причинят заболяването:

  • Streptococcuspneumonia
  • Haemophilusinfluenza
  • Moraxellacatarrhalis

Въпреки че случаи на заболяването са описани и при възрастни хора, то се наблюдава най-често при деца. Клиничното състояние най-често е в резултат на инфекция на горните дихателни пътища като обикновена простуда. След инфекцията бактериите могат по-лесно да проникнат в трахеята и да станат причина за нейното инфектиране, възпаление и подуване.

Трахеята при децата е по-тясно и затова дори и леко подуване бързо може да блокира дихателните пътища. Това състояние не настъпва толкова бързо при възрастни и инфекцията може да се лекува преди да е започнала постепенната обструкция на дихателните пътища. Това може да обясни причината защо заболяването се наблюдава по-често при деца, отколкото при възрастни.

Лечение на бактериален трахеит

Лечението се съсредоточава първоначално върху прочистването на дихателните пътища и излекуването на инфекцията. Повечето хора в това състояние ще се нуждаят от ендотрахеална тръба, която се поставя в дихателните пътища, за да подпомогне дишането.

След като тръбата бъде поставена в дихателните пътища /процесът се нарича ендотрахеалнаинтубация/, функцията на белите дробове ще се подобри, докато бъде излекувана инфекцията. При интубацията се вливат интравенозно антибиотици, за да се лекува същевременно и инфекцията

Каква е перспективата?

Перспективата за това състояние е в зависимост от това колко бързо ще потърсите лечение. Дихателните пътища при малките деца могат много бързо да се подуят, което ще затрудни дишането им. Ако трахеята бъде напълно блокирана, това ще доведе до спиране на дишането и дори смърт.

Ако инфекцията е причинена от бактерията StaphylococcusAureus сте изложени на риск от развитие на синдром на токсичния шок, който може да доведе до треска, шок и органна недостатъчност. Това състояние може да бъде фатално, но с навременно лечение  ще се излекувате напълно.