Хората, чиято структура на тялото наподобява ябълка, са изложени на по-висок риск от болести, понеже имат повече мазнини в областта на талията и тънки крака и ръце.

Ако имате такава форма на тялото, вероятно сте склонни да натрупвате повече висцерална мастна тъкан, която увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

При крушовидния тип тяло се наблюдава структура с по-тесни рамене, малка талия и широки бедра и крака. Въпреки че при наднормено тегло хората с крушовиден тип тяло все още може да имат по-високи нива на висцералната мастна тъкан, рискът от сърдечни заболявания е по-малък, понеже тя се натрупва по крайниците. В резултат на това има по-малко токсични мазнини около органите и не се произвеждат опасни хормони и вредни странични продукти.

Отслабването може да бъде опасно при хората с ябълковиден тип тяло

Ако имате слабо лице и нормално за вашата височина тегло, също може да имате излишни мазнини в областта на корема. В действителност, дори слабите хора могат да имат висок процент висцерална мастна тъкан, която е причина за усложнения в резултат от наднорменото тегло в областта на талията.

Ако вече сте постигнали или сте близо до идеалното тегло, не забравяйте да прецените дали пропорциите на тялото ви са правилни. Измерете съотношението гръдна обиколка-талия-ханш, за да определите дали попадате в рисковата зона. Ако сте изложени на риск, понижаването на телесните мазнини в коремната област ще помогне за подобряване на здравето ви.

Внимавайте с диетите след бременност

Ако след раждане вземате присърце задачата да намалите мазнините в областта на талията, това начинание може да изисква повече време. Не забравяйте, че не само е нормално да наддадете килограми по време на бременността, но и да разтегнете стомашните мускули, които са опънати в продължение на девет месеца.

Ако сте родили и кърмите, не предприемайте диети, понеже това ще намали производството на мляко за вашето бебе. Дайте време на организма, за да си създаде график с кърменето на бебето, преди да преминете към загубата на тегло. Консултирайте се с лекар преди да направите промени в начина си на хранене.

Ако имате бебе, но не кърмите, можете да се стремите към по-бърз начин да стопите излишните килограми, но трябва да имате реалистични очаквания. Отговорността за новороденото често включва предизвикателства като липсата на сън, нередовно хранене и стрес.

По време на менопаузата тялото променя пропорциите си

Когато жените преминават към менопаузата, мазнините в тялото се увеличават в горната част. Дори жените, които остават със същото тегло от преди менопаузата, могат да забележат промяна в пропорциите на тялото си чрез добавяне на няколко сантиметра в обиколката на талията. Причината за това може да се дължи на хормоналните промени, свързани с менопаузата, което води до повишаване на телесната мазнина и загубата на мускулна маса.

Въпреки че тези промени изглеждат неизбежни, повишаването на коремните мазнини не е задължително, само защото жените преминават през менопаузата.

Тялото на мъжете натрупва повече коремни мазнини

Мъжете са по-склонни да натрупват мазнини в областта на корема, което ги предразполага към заболявания и разстройства, свързани с висцерална мазнина. Липсата на активност, неправилното хранене и прекомерният прием на алкохол може да предизвикат натрупване на висцерална мастна тъкан в коремната област.