Невъзможно е да водите добър начин на живот, без да ограничите размера на порциите до здравословно количество.

Преяждането е причина за нестабилни нива на кръвната захар. Освен това води до затлъстяване, което е фактор, допринасящ за сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет тип 2, възпаления и някои видове рак.

Вероятно сте го чували и преди, но по-малките прибори и съдове помагат да ограничим количеството на храната, която консумираме.

Изследователите от университета на Кънектикът провеждат изследване, в което вземат участие 162 души, които се хранят с различен по размер съдове и прибори. Участниците, които имат наднормено тегло или степен на затлъстяване, консумират същото количество храна, независимо от размера на чинията.

„Проучването е фокусирано върху размера на съдовете“, казва д-р Зейтлин. Той съветва в краен случай, да се запълни половината от чинията със зеленчуци. Останалата половина се разделя на четвъртинки. Поставете продукт богат на протеини в една част и на нишесте в другата.

Не се лишавайте напълно от лошите храни

Ключът към това да се чувствате доволни и избягвате преяждане е да добавите част от любимите си нездравословни храни към менюто си, но в здравословни количества. Според изследователите от университета „Вандербилт“, много малко хора имат волята да се откажат от вредните храни изцяло, те съветват да добавим малко количество от любимата ни храна, колкото да се почувстваме удовлетворени.

Пригответе си домашна храна със страхотен аромат

Човек би си помислил, че полъхът от наистина вкусно миришещите храни само ще разпали апетита ви, нали? Но се оказва, че по-интензивният аромат води до по-малък прием на храна, според изследване на списание „Flavour“. Изследователите провеждат тест, в който участват 10 души, а за целта използват ванилов крем. Авторите манипулират аромата на храната и по този начин достигат до заключение, че хората консумират по-малки хапки, когато мирисът е по-наситен. „Ароматните храни са важни, понеже се отразяват на вкуса“, казва Сюзън Алберс, психолог и автор на бестселъри свързани със здравословното хранене.

Ако обикновено се храните бързо, време е да промените този нездравословен навик. Това ще ви дава възможност да разберете дали се храните, защото изпитвате глад или го правите от скука и навик.

Има много начини, чрез които може да манипулирате храненето си. Една от основните причини хората да преяждат е, понеже се разсейват по време на хранене. Съсредоточете се, когато се храните и не яжте с другата ръка. Изследване на личността и социалната психология на „Bulletin“, покачва, че смяната на ръцете отнема голяма част от вашето внимание и концентрация“, казва Алберс.

Друго ефикасно средство за предотвратяване на преяждането е да се научите да се вслушвате в желанията на тялото си и да разграничавате чувството за глад от жажда. Пийте по 10 чаши вода на ден или повече, когато сте активни. Освен, че ще осигурите на тялото си нужната хидратация, ще потиснете апетита си и няма да прекалявате с излишния прием на храна.

Запомнете, че не е необходимо да се подлагате на глад и непрекъснати лишения

Проучване, в което участниците са консумирали различни по размер парчета ябълков пай, шоколад и чипс, показва, че тези, които са консумирали 103 калории повече, се чувстват по-малко удовлетворени от живота.