Хормон на бременността hCG - роля, норма и отклонения
Полезно

По време на бременността женският организъм изцяло се променя. И това е свързано, на първо място, с променящия се хормонален фон.

Ако хормоните прогестерон и естроген просто се увеличават като количество, то ЧХГ – човешки хорионгонадотропен хормон, при норма се появява само в този период.

Нивата му прогресивно нарастват и към края на бременността леко се понижават.

Какви са основните функции на този хормон на бременността и защо е важно нивото му да се държи под контрол с помощта на изследвания?

Какво е хормон на бременността / hCG/?

Това е специфичен хормон, който започва да се образува от самия ембрион.

Синтезира се в обвивката на плода или хориона още от 2-рия ден след прикрепването на яйцеклетката към стената на матката.

В норма ЧХГ може да се присъства и в кръвта на жена, която не е бременна, но количествата му са съвсем малки, със 100-ци пъти по-ниски от тези на бременната жена, дори в началото на гестацията.

Именно на тази особеност се базират и тестовете за бременност, които откриват не толкова концентрацията, колкото наличието на ХГЧ от определено ниво нагоре.

Положителен резултат може да се получи още на 10-12-ти ден, когато ултразвукът и прочие изследвания се оказват неефективни.

Ако концентрациите на хормона са високи, а бременност не е потвърдена, жената трябва да се изследва.

Високото ниво на ХГЧ може да е признак на туморни процеси /дисхермином и тератом на яйчника/, които често са злокачествени и метастази се откриват в други органи.

Положителен резултат за хормона на бременността има и в първата седмица след аборт, а също и при тези, които получават подготвителна терапия за инвитро.

Функции на хорионгонадотропния хормон

Основната функция на ЧХГ в първите дни на бременността е сигнал за женския организъм, че следва да се пренастрои.

Именно хормонът ЧХГ действа на половите органи, като стимулира образуването на прогестероните естрадиол и естриол, които променят хормоналния фон.

По активност ЧХГ в първия триместър може да се оценят перспективите на бременността, а също и вероятността на спонтанен аборт.

До 7-ма седмица именно ЧХГ поддържа функцията на жълтото тяло и отговаря за неговото развитие. Освен това, лекарите предполагат, че може да потиска имунната система, като така предотвратява отхвърлянето на плода.

Норми на ЧХГ в различните периоди на бременността

Както вече беше казано, концентрацията на хормона ЧХГ рязко се повишава още от първите дни на бременността.

Но нормите на нарастването му са много индивидуални, освен това при неправилно определяне на срока могат да се различават от предписаните.

Затова ако изследването показва отклонение от нормата, жените е препоръчително да минат по-нататъшни изследвания, доколкото по един резултат само е невъзможно да се постави диагноза.

Резултатът от изследването се посочва в мЕд – милиединици или в мМе – международна милиединица, което всъщност е една и съща стойност.

Нормалните показатели на хормона на бременността ЧХГ по седмици:

• 1-ва седмица – 25-155 мЕд/мл;
• 2-3-та седмица – 102-4870 мЕд/мл;
• 4-5 седмица – 2500-82300 мЕд/мл;

• 6-7 седмица – 27200 до 230000 мЕд/мл;
• 8-11 седмица /пик на активността на хормона ЧХГ/ - 20900-291000 мЕд/мл;
• 12-16 седмица – 6150-103000 мЕд/мл;

• 17-21 седмица – 4730-80100 мЕд/мл;
• 22-39 седмица – 2700-78100 мЕд/мл;

Повишаването на концентрациите на хормона е възможно и в 34-та седмица, към ден днешен обаче не е ясно с какво точно е свързан този механизъм.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.36 59

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Слабост в краката - топ 3 причини