Общо описание на заболяването

Бъбречно-каменната болест, медицинското ѝ название е нефролитиаза, представлява заболяване, което се характеризира с образуването на камъни в органите отделителната система /в бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища/.

Причини за образуването на камъни в органите на отделителната система

• Нарушен състав на кръвта – водно-солеви и химически;
• Генетика;
• Хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и отделителната система;
• Заболявания на костите;
• Различни травми;
• Отравяне или прекарано инфекциозно заболяване, което е довело до обезводняване на организма;
• Недостиг на витамини и минерални вещества, преди всичко на витамин D;
• Високо съдържание на соли в употребяваната вода;
• Консумация на кисели мазни и солени храни в по-големи количества;
• Горещ климат;

Симптоми при бъбречно-каменна болест

• Силна болка в гърба, особено в областта на кръста, която се усеща най-силно при физическо натоварване, понякога дори при промяна на положението на тялото.
• Периодични колики в областта на бъбреците – възможно е да престанат в случай, че камъкът излезе от бъбреците или уретера и се установи в пикочния мехур.
• Чести позиви за уриниране, съпроводени с болезнени усещания;
• Наличие на кръв в урината;
• Помътняване на урината и откриване на песъчинки в нея;
• Повишено кръвно налягаве;
• Телесната температура може да се повиши до 40 градуса по Целзий;

Хранене при бъбречно-каменна болест

За лечение и профилактика на това заболяване е необходимо да се употребяват такива храни, които предотвратяват образуването на оксалови киселини. Именно поради това се формират химически съединения, наречени оксалати. Те образуват неразтворими камъни.

За избягване появата на нефролитиаза или за нейното лечение е нужно да се консумират храни с диуретично действие, като такива са:

• Плодове – череши, ананас, вишня, боровинка, къпина, слива, манго, диня, ябълка, дюля, круша, нар и сок от него, лимон, дрян, ябълка, касис, ягоди и малини.

• Зеленчуци – жълта ряпа, тиква, тиквички, краставици, картофи;

• Каши от елда , ечемик, овес, ориз, ечемик, царевица и просо;

• Сушени плодове – стафиди;

• Месо – заешко, пилешко и говеждо;

• Хляб – ръжен или пълнозърнест, производен от брашно от по-нисък клас;

Народни средства за лечение на бъбречно-каменна болест

1. За изхвърлянето на организма на пикочните киселини и за разтварянето на камъните е необходимо пиенето на гроздов сок. Ако продължително се приема, се постига нормализиране на кръвното налягане.

2. Отлично диуретично действие притежават смокините – трябва да се консумират по няколко най-малко веднъж дневно.

3. Отварата от целина също е много подходяща при това заболяване – за тази цел са необходими няколко стръка, които се заливат с 200 милилитра вряла вода, след това сместа се покрива и се оставя да престои 10-15 минути, прецежда се и се изпива на 3 пъти в рамките на деня.

Опасни и вредни храни при бъбречно-каменна болест

Необходимо да бъде ограничена консумацията на следните храни:

• Печено месо;
• Мляко – не повече от 500 милилитра на ден, извара. Като следва да се отбележи, че киселото мляко е много полезно при бъбречно-каменна болест.
• Яйца – допустима е консумацията на по 1 яйце дневно;
• Лук и чесън;
• Кафе, какао, прекалено преварени чайове;
• Шоколад;
• Рибен хайвер и рибни консерви;

Категорично се забранява консумацията на:

• Херинга;
• Желеобразни храни;
• Пушени животински и рибни меса;
• Мариновани храни;
• Оцет;
• Лютивка;
• Спанак и маруля;
• Газирани напитки;
• Алкохол и авокадо;

Тези храни съдържат оксалова киселина, която способства за формирането на неразтворими камъни в бъбреците, пикочните пътища и пикочния мехур.