През 2014 година учените, занимаващи се с медицина се постараха доста и както би следвало, имайки предвид средствата, инвестиращи се в развойна дейност.

Те създадоха /или почти го направиха/ имплант за възстановяване на паметта и истинска реално действаща таблетка срещу затлъстяване, откриха начин как да управляват биохимичните реакции със силата на мисълта или по-точно с мозъчните вълни, които се отделят при мислене и измислиха как да направят ваксина срещу рака и как да ни избавят от кариесите.

От екипа на Lechenie.bg събрахме основните научни постижения през изминалата година в областта на медицината.

1. Управление със силата на мисълта

Биотехнолозите от Швейцарския висш технологичен институт измислиха начин как да съединят мозъчната активност и медицинските импланти. На мишки те поставили имплант, който по сигнал отделя в тяхната кръв специфичен белтък, който лесно може да бъде установен.

На главите на доброволците, взели участие в тестовете на импланта, учените поставили специални каски с електроди, които регистрирали мозъчната активност. Те /каските/ „узнавали“ 2 основни състояния на човека – отпуснато /медитативно/ и концентрация на вниманието.

Те се различавали по динамиката на мозъчните ритми. Информацията за честотите, на които функционирал мозъкът на всеки от доброволците, се предавали чрез Bluetooth на контролер, който управлявал отделянето на белтък в импланта.

Когато доброволците „медитирали“, специфичният протеин постъпвал в кръвта на мишките, ако взелите участие в тестовете се концентрирали устройството се изключвало.

Швейцарските учени смятат, че системите „сензор-имплант“ могат съществено да облекчат живота на пациенти с неврологични заболявания, епилепсия, хронични болкови синдроми.

За това е нужно само настройването на контролера за регистрирането на мозъчни вълни характерни за фиксация на мозъчните вълни, характерни за начало на пристъпа на мигрена или епилептичен припадък и имплантът е в състояние да го преустанови като впръска в кръвта необходимото лекарствен препарат.

2. Избавяне от кариесите

Британската компания Reminova Ltd, основана от специалисти от Кралския колеж в Лондон, Великобритания, създаде технология за лечение на зъби, която вероятно ще я прослави напред във вековете.

Повече не е нужно зъбната тъкан да бъде пробивана и увредените ѝ части да бъдат запълвани с пломби. Вместо това, се предлага зъболекарските кабинети да бъдат оборудвани с устройства за електрическа реминализация на зъбите.

Кариесът е заболяване, което макар и да не е смъртоносно, ежегодно влошава качеството на живота на минимум 2.3 млрд. души и започва с това, че зъбният емайл незабележимо загубва част от калция и фосфатите си.

Британските учени измислиха как да обърнат този процес. Да „възвърне“ минералите в твърдите тъкани за зъба е способен слабият електричен ток. При това силата на тока е такава, че човек въобще нищо не чувства.

Създателите на изобретението смятат, че по този начин е възможно още и избелване на зъбите, тъй като естественият цвят на емайла, не на последно място зависи от степента на неговата минерализация.

3. Таблетка срещу затлъстяване

В организма на човека има минимум 2 вида мазнини. Белите са виновни за несъвършенството на фигурата и са натрупват като излишък от енергия във вид на мастни киселини, а кафявите, обратно, се разходват, като участват в термогенезата – по просто казано, те затоплят тялото.

Откритието на специалистите от Харвардския институт за стволови клетки, което сами нарекли „първата стъпка към таблетката, заменяща джогинга“. Анализирайки около хиляда различни съединения, те установили 2 вещества, които притежават свойството да преобразуват белите човешки адипоцити в кафяви. И двете съединения се отнасят към класа инхибитори Янус-кинази.

Този ензим участва в предаването на информация за външната среда от мембраната към ядрото на клетката, помагайки ѝ да се адаптира към изменящите се условия.

4. Ваксина срещу рака

Съвременните средства за борба с рака, било то операция, химио или лъчева терапия, са насочени към унищожаване на тумора отвътре. Откритието на Дейвид Бзик / David J. Bzik/ и Барбара Фокс / Barbara Fox/ от Медицинския център при Дармутския университет /САЩ/ способства за атакуването на раковите клетки със силите на собствения имунитет на организма. Това било направено в резултат на изучаването котешкия паразит – токсоплазма / Toxoplasma gondii/.