Забравете за разбиващите диети - казва диетолога на звездите Зоуи Бингли Пюлин. Това от което наистина имате нужда е добре замислен и здравословен дългосрочен план.

“Човешкото тяло обича последователността. То има нужда от редовни, но малки порции храна, в противен случай преминава на режим гладуване” - обяснява тя.

Когато намалите драстично приема на калории вашият метаболизъм се забавя значително, за да компенсира загубата и когато в един момент започнете да се храните нормално, дори и да не прекалявате с храната, тялото вече не може да изгори тези калории и започва да трупа мазнини.”

“Диетите са загуба на време, а да не споменаваме колко стресиращо се отразяват върху вашето тяло те” - казва Зоуи Бингли Пюлин. Тя съветва категорично да забравим за мерките и килограмите и да се концентрираме върху това как се чувстваме.

“Това което е важно за мен като диетолог - казва тя - е да се чувствам добре и тялото ми да ми осигурява стабилни нива на енергия през целия ден. Също така за мен е от значение да чувствам лекота в стомаха, да имам добро храносмилане, да се справям леко със стреса и да имам добър нощен сън. И всичко това зависи от храната, която ядем.”

“Най-общо казано трябва да забравим за преработените, рафинирани и изкуствени храни. Добре е да се фокусираме върху здравословните натурални продукти, както и върху сезонните храни. Те са много важни за здравето на човека.

Важно е всеки ден да поемаме поне две порции свежи плодове и поне пет порции зеленчуци. Птичето месо и месото без тлъстини са много важни” - казва известната диетоложка.

Тя допълва, че всички ние се нуждаем от много пресни билки и подправки, както и от много вода. Това - казва тя - е основата на здравословната диета, от която всички ние се нуждаем.

“Слушайте вашето тяло” - казва Бингли Пюлин. “То много добре знае от какво има нужда и кога”. “Много е важно да поддържате хранителен дневник, защото така ще знаете точно кога и какви сте яли и ще се научите съвсем точно да разпознавате кога сте наистина гладни и кога искате да ядете от скука например”.

“Аз вярвам в честите здравословни похапвания, но не рядко много хора ядат просто защото са отегчени, а също и когато са имали просто лош ден.”

Тя съветва да избягваме вредния навик да ядем изкуствени и калорични храни следобед на работа и препоръчва вместо това да си носим ядки, плодове, кисело мляко, сушени плодове и други лакомства, които са и здравословни.

“Пийте често вода. Най-добре е винаги да имате под ръка кана с прясна вода. Пийте редовно билкови чайове. Не забравяйте да ядете често по малко супа. Пийте по чаша хубаво кафе на ден, но нека е за удоволствие, а не защото не можете без него. Не е задължително кафето да е първото нещо, което ще пиете за деня.”