Традиционната южноамериканска диета се състои от три хранения на ден, а някои хора включват едно или две леки похапвания между основните хранения.

Първата особеност на традиционната южноамериканска диета е, че е доста бедна на млечни продукти. Мляко почти не се консумира с изключение на някои десерти.

По-популярни напитки са кафето и прясно изцедените плодови сокове. Консумират се плодове, зеленчуци и ядки в големи количества. Брашното от касава участва в приготвянето на много ястия.

Кафето е напитка номер едно на континента. ⅓ от всичкото кафе на света се произвежда в Бразилия. В страни като Бразилия, Колумбия, Аржентина и Еквадор кафето се пие в доста големи количества и това оказва влияние на метаболизма като го прави по-бърз от обичайното.

Обикновено закуската е лека. Състои се плодове, плодов сок, кафе, малко хляб и конфитюр, понякога и масло. Тя е по-скоро символично хранене, което подготвя хората за новия ден.

В Южна Америка най-голямото хранене за деня е обядът. За обяд обикновено се консумират по-големи количества храна - печено месо, боб, ориз, зеленчуци и други.

Вечерята се състои от същите продукти, но обикновено в по-малко количество. Понякога продължава с часове. Обикновено се поднася и десерт, но той се състои от малко пресни плодове с някое и друго резенче сирене.

В кухнята на Южна Америка не се прекалява с хляба. Обикновено се консумира повече царевица и киноа. Киноата само по себе си напоследък доби славата на най-здравословната зърнена храна.

Ако погледнете по-отблизо храненето на континента ще забележите колко огромна част от менюто на местните жители е заета от плодове и зеленчуци, а всичко останало се консумира сякаш за разнообразие и цвят.

Липсата на млечни продукти в менюто, особено на пълномаслени такива спестява голям брой калории от храната всеки ден.

Друг важен момент в южноамериканското хранене е сравнително слабата популярност на изкуствените и преработени храни в лъскави опаковки. Тези източници на празни калории са една от тайните на хубавата фигура в повечето страни на континента.