Знаем, че всяка храна съдържа определен брой калории – някои повече, други по-малко. Знаем, и че калорията е мярка за енергия – следователно някои храни ни носят повече енергия от други.

Няма храна без калории – всичко, което поемаме ни носи енергия, но е факт – в последно време изключително много се говори за храни с отрицателни калории.

Какво представляват този тип храни – с отрицателни калории?

Това са храни, за чийто преработване, обработване и усвояване, организмът ви изразходва повече калории, отколкото самите те съдържат.

Те са изключително полезни за диетуващите, защото по този начин успяват да забързат чувствително метаболизма, подобряват настроението и носят изключително много здравословни ползи – всяка храна – различни, в зависимост от вида си. единственият им недостатък е, че не засищат особено и понякога могат да причинят газове или подуване на корема, тъй като голяма част от тях са богати на фибри.

Не можем да живеем само на тях, докато сме на диета, защото те също така не предоставят и всичките необходими хранителни вещества на организма ни, за да водим един пълноценен начин на живот, въпреки че спазваме хранителен режим.

Добре е да не прекаляваме и с тях, въпреки това, защото може да си докараме различни стомашно-чревни и други проблеми и други такива със здравето ни, ако консумираме само тях и в прекалено големи количества, което трудно ще се избегне, ако наистина те са преобладаващи в диетата ни. Представяме ви 3 техни представителя:

1. Ябълки

1-2 дена на ябълки вършат чудеса за организма, но не повече. Те съдържат изключително много пектин, особено в кората си, така че най-добре е да не ги белите.

Въпреки това се погрижете да са внимателно и обилно измити, тъй като със сигурност са пръскани с какви ли не химикали, за да издържат и да придобият сегашния си вид.

Поради голямото количество на пектин организма ви се прочиства през този период от време и изхвърля натрупаните токсини от тялото ви.

Но не забравяйте, че те съдържат и плодова захар, освен това и въпреки, че тя се неутрализира, заради многото фибри, то пък може да стане причината да страдате от подут корем ако прекалите с количеството.

2. Кисело мляко

И не става въпрос за обезмасленото кисело мляко, в чийто полезни свойства сигурно сте повече от убедени. Не. Става въпрос за истинското кисело мляко, с около 3% масленост, за което сте сигурни че идва от добър източник.

Да, калориите в него са малко по-високи, но със сигурност е в пъти по-добър избор от обезмасленото или нискомасленото, в което подобрителите и консервантите нямат край. А те са доста по-опасни за диетата ви.

3. Домати

Доматите са понякога непрепоръчвани при диета, поради факта, че се смята, че я нарушават, но това е абсолютен мит.

Доматите са изключително полезни за здравето и освен, че ще допринесат за отслабването ви и чрез хрома, който съдържат, който спомага за регулирането на нивата на кръвната захар, те имат и много други свойства, от които можем да се възползваме.

Според някои проучвания, доматите спират развитието на ракови клетки, а други доказват, че са от изключителна помощ на мъжете, които имат проблеми с простатата.