Пестицидите са химични вещества, които се употребяват в световен мащаб и се използват, за да увеличат количеството на реколтите и да предпазят растенията от болести и вредители.

Според учените химическият им състав обаче може да има неблагоприятно действие върху организма. Тревожната връзка между излагането на пестициди и репродуктивността не е нова.

Учените са установили, че хората, които работят с пестициди, имат проблеми с плодовитостта.

Според Хорхе Чаваро - професор по хранене и епидемиология в „Harvard School of Public Health” и основен автор на ново изследване, публикувано в списание „Human Reproduction”, за хората, които не работят с химикали, ежедневното хранене е най-големият източник на пестициди.

Резултатите от проучването на Чаваро и екипът му са тревожни, те доказват, че пестицидите понижават количеството на сперматозоидите.

Целта на Чаваро и колегите му е да се провери дали остатъците от пестициди в плодовете и зеленчуците имат вреден ефект върху сперматозоидите. В резултат на изследването, при мъжете, които консумират плодове и зеленчуци с високо количество пестициди, се наблюдават по-малки количества сперматозоиди, с по-странни форми.

По данни от „Environment and Reproductive Health“ (EARTH), в период от година и половина изследователите използват за своето проучване  проби от семенна течност на 155 мъже, които са лекувани в клиника за плодовитост в Бостън.

В изследването се попълва въпросник за храните, които участниците консумират. Изследователите определят излагането на пестициди, като сравняват отговорите във въпросника с правителствените данни за нивата на  пестициди в продукцията.

В проучването храните не се разглеждат индивидуално. Целта на учените е да ги класифицират в зависимост от това дали имат високи, ниски или умерени нива на пестициди.

Мъжете, които консумират най-много плодове и зеленчуци с високо съдържание на пестициди, са имали 49% по-малък брой на сперматозоидите и 32% по-малко сперматозоиди, които са оформени нормално, в сравнение с тези, които консумират по-малко количество продукти, съдържащи пестициди.

Учените са подредили зеленчуците и плодовете от най-високото съдържание на пестициди към най-ниското.

Сред зеленчуците и плодовете с най-високо количество на пестициди са: зеленият, жълтият и червеният пипер, спанакът, ягодите и целината. Малко по-ниски са количествените стойности на пестицидите при боровинките, картофите, прасковите, сливите, ябълките и крушите. Най-ниски количества пестициди имат зимната тиква, гроздето и стафидите.

Учените не проучват индивидуално плодовете и зеленчуците, отговорни за понижаване на плодовитостта, те вярват, че сместа от пестициди е причина за вредното действие върху семенната течност.

В резултатите от изследването, най-голямо впечатление правиефектът от консумираните в комбинация плодове и зеленчуци, в които има 3 или повече пестицида. Според Чаваро, "колкото повече пестициди се прилагат по отношение на една култура, толкова по- голямо въздействие имат.“

Чаваро подчертава, че едно изследване не е достатъчно, за да се обяви като сигурно научно доказателство в подкрепа на дадено твърдение. "Доколкото ни е известно, това е първият път, в който се съобщава подобно твърдение," казва той.

"Много е важно, тези резултати да се потвърдят и в други изследвания." Той съветва хората, които са загрижени за здравето си и искат да намалят вредата от храните, съдържащи пестициди, да консумират органична храна. По този начин ще са сигурни, че ядат чиста и здравословна храна.