Бенни Люис е полиглот от Ирландия. Той знае 11 езика и изобщо няма намерение да спира с изучаването на нови езици.

Бенни е написал множество материали за изучаване на езици, разработил е няколко методики и програми. В скорошна своя публикация Бенни дава 12 съвета как човек може да научи чужд език в максимално кратки срокове.

1. Учете необходимите думи по правилния начин

Съвсем не е нужно да знаете всички думи в един език /истината е, че повечето от нас не знаят всички думи на родния си език/. Например, в английския често 65% от текстовете се състоят от 300 повтарящи се думи.

Такава съвкупност от най-употребявани думи има във всеки друг език. Достатъчно е те да се знаят, за да разбирате основните изрази и несложните диалози.

Най-добрият метод за научаване на нови думи е с помощта на по-рано подготвени картички с думи. Те е нужно да се преглеждат в случайна последователност през определен период от време.

2. Стремете се да научите сродните думи

Сродните думи – това са тези, които са сходни на думи от вашия роден език и имат еднакво значение в другия език. Например,във френския, испанския, португалския, италианския има доста думи, които са подобни на тези в английския.

В много езици има думи с общи корени, те могат малко да се различават в изписването, но вас ще ви наложи да се „постараете“ да не обръщате такова внимание на тези разлики.

3. Говорете с хора, ползващи езика, който се стремите да научите по Скайп

Човек ползващ тази програма или някаква друга подобна, ако говори български език в София може да поговори с някой от САЩ или от всяка друга страна по света. Да намериш човек, за който родния език е например английския не е толкова трудно.

Има множество сайтове, където можете да намерите човек, който да ви помага с чуждия език в замяна на това, вие ще му съдействате в изучаването на вашия роден. Или пък можете да намерите учител, който ще се ангажира с вас срещу определено заплащане.

4. Спестявайте пари – повечето ресурси са безплатни

Има множество много добри и напълно безплатни ресурси, които ще ви помогнат в изучаването на новия език. Най-важното е човек да не мързелува.

5. Никога не е късно да започнете да изучавате нов език

Най-разпространеното заблуждения – „Аз съм твърде стар, за да се науча свободно да говоря на непознат за мен език“.
В нито едно изследване никога не откривана връзка между намаляване на способностите за изучаване на езици и увеличаването на възрастта.

Има само обща тенденция за намаляване изучаването на чужди езици от хора в зряла възраст, която в голяма степен зависи от външни фактори.

6. Измисляйте си асоциации

Зубренето съвсем не е достатъчно. Измисляйте асоциации за новите думи, с тяхна помощ ще ги запомняте много по-ефективно. Разказвайте на себе си забава и запомняща се история, която се асоциира с конкретна дума и скоро тя ще стане част от вашия речник.

7. Приемайте своите грешки

Не се страхувайте да общувате. Проблемът е в това, че вие никога няма да успеете наистина напълно да „изучите“ един език. Той не е вещ, която да можете да знаете или да не знаете, а средство за общуване. Езиците не трябва да се зубрят, а те трябва да се използват.