Резултатите от ново проучване показват, че идеалният размер на половия член зависи от пропорциите на останалата част от тялото.

След провеждане на анкета става ясно, че дамите предпочитат сексуалните им партньори да имат по-големи пениси. В хода на изследването учените откриват връзка, която показва зависимост между височината на мъжете и размера на половите им органи.

Според изследването жените имат смесени предпочитания, когато става въпрос за идеалния размер на пениса. Оказва се, че за тези, които достигат до оргазъм, чрез вагинална стимулация размерът на партньора им има значение и това е основната причина част от дамите да предпочитат мъже с по-голяма дължина на половия член. Въпреки че според статия, публикувана през 2007 г. в британския вестник „Urology International“, мъжете обикновено се тревожат повече за размера, отколкото жените.

Австрийските изследователи подчертават, че трябва да се вземе предвид начинът, по който е проведено изследването. Проучванията са се осъществили, чрез задаване на въпроси, на които не винаги може да се даде честен отговор. Резултатите от изследванията са публикувани в списание „Proceedings“ на Националната академия на науките.

В други проучвания, учените са помолили жените да преценят привлекателността на мъжки интимни части чрез разглеждане и посочване на най-привлекателните снимки, на които пениса е показан в различна форма и дължина.

Екип от учени на Австралийския национален университет, ръководени от Майкъл Дженсън показват на 105 млади австралийски жени компютърно генерирани образи на голи мъже с различно съотношение на тялото и размера на пениса.

Оказва се, че височина и съотношението са фактори, които жените използват, за да определят привлекателността. Компютърните симулации варират като в някои от снимките ширината на пениса е в синхрон с дължината, затова формите се определят като пропорционални.

Резултатите показват, че жените предпочитат по-високи мъже, които имат по-широките рамене от дължината на бедрата. Оказва се, че това съотношение е основен начин за измерване на предпочитанията на жените и съвпада с мнението на 79.6% от дамите. Според резултатите жените предпочитат по-големи пениси с дължина поне 13 см в отпуснато състояние, каквато е и най-голямата компютърно генерирана снимка на пенис в проучването.

Когато изследователите измерват съотношението от рамото до тазобедрената става установяват, че по-големият пенис оказва въздействие върху привлекателността на по-високите мъже. Според изследователите жените са предубедени към по-ниските мъжете до такава степен, че дори големи гениталиите не помагат да се промени мнението им.

Според учените факторите, които могат да обяснят защо хората имат забележително големи гениталии зависят от размера на тялото.

Интересни сравнения между човешкия вид и животинския свят показват любопитно съотношение между пропорциите. Например мъжките горили, които тежат 180 кг имат дължина на пениса в еректирало състояние около 4 см, докато при мъжете, които тежат на половина средният размер в изправено или отпуснато положение е между 12 см - 16,7 см. Биолозите, които изследват еволюционните промени предполагат, че големината на човешкия пенис може да помогне за премахването на сперматозоидите, но в ерата преди да се въведе облеклото, жените вероятно са били привличани към чифтосване с мъже, чиито гениталии са по-ясно изразени.

Предполагало се е, че мъжете с по-големи гениталии са прехвърляли по-лесно гените и това значително улеснявало създаването на следващото поколение.