Заниманията със спорт са един от факторите за здравословен начин на живот. Но учените препоръчват дори в този случай да имаме чувство за мярка, тъй като продължителните и тежки тренировки могат да навредят на организма.

Днес по целия свят спортът се превърна в своеобразна модна тенденция. Все повече хора посещават спортните зали, за да изглеждат стегнато и по-дълго да запазят доброто си здравословно състояние.

Въпреки това според специалистите от университета „Монаш“ в Австралия, екстремно тежките физически натоварвания, които стават все по-популярни сред младите хора, предизвикват сериозни опасения.

Експертите дори предполагат, че интензивните занимания със спорт предизвикват сепсис, възникващ в резултат на попадане на имунни клетки в кръвния поток. Така се формира прекомерно активен възпалителен отговор.

Този процес на свой ред води до образуването на кръвни съсиреци, оттичане на кръвоносните съдове и до нарушаване на кръвния поток. Органите на човека в такива ситуации не получават достатъчно количество полезни хранителни компоненти, от което организмът несъмнено страда.

Според авторите на изследването за особено висок следва да се смята рискът от развитие на сепсис при раково болните, хората, страдащи от ХИВ, пострадалите от изгаряния и физически травми, а също и при тези, чийто имунитет е отслабен.

Те също така австралийските учени предлагат да се добавят към групата с повишен риск любителите на интензивни физически натоварвания, които могат да тренират повече от 4 часа.

Освен това, опасност за имунитета представляват и маратоните, които се съпровождат с покачване на телесната температура. Оказало се, че в кръвта на повечето спортисти присъстват маркери, приравняващи ги към пациентите със сепсис.

При тези доброволци се изменяли свойствата на стените на червата, а ендотоксините проникнали в кръвния поток.
Възпалителният отговор в организма на тези участници в изследването бил подобен на този при тежка инфекция.

Рискът се повишавал и на етапа на подготовка за маратон. Именно поради това учените препоръчват, ако ни се налага да се подготвяме за състезания и спортни мероприятия да го правим от по-рано, като отдаваме предпочитание на умерените натоварвания.

В бъдеще авторите на изследването планират да анализират откритият от тях ефект в условията на високи и на немного високи температури.

Но по-рано през тази година финландски изследователи установиха, че при редовни физически натоварвания увеличават размерите на главния мозък. Най-положително заниманията със спорт се отразяват на зоните мозъка, отговарящи за баланса и координацията.

Известно е, че редовните занимания със спорт позволяват на човек да направи своите мускули по-обемни. Но едва сега финландски учени успяха да докажат фактът, че редовната физическа активност способства за увеличаване на размерите на главния мозък.

Въпреки разпространеният стереотип за ниските интелектуални способности на професионалните спортисти, експертите препоръчват да се правят упражнения за нормалните функции на мозъка.

Според финландските изследователи от University of Jyvaskyla, благодарение на физическата активност всеки човек може да увеличи обемът на сивото вещество в главния мозък. Изменения се наблюдават в тези области на мозъка, които регулират баланса и координацията.

Следва да се отбележи, че подобни положителни промени във функцията на главния мозък имат голямо значение в дългосрочна перспектива.

Например те помагат на човек значително да понижи риска от фрактури и падания в напреднала възраст и по този начин да се намали риска от загуба на трудоспособност.