Американската асоциaция за общественото здраве съобщава неопровержими доказателства, според които въздържанието от алкохол е причина за сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт.

Според учените, хората трябва да знаят, че алкохолът увеличава продължителността на живота, дори и ако се консумира малко над препоръчителните количества.

В действителност, доказателството, че въздържанието от алкохол е причина за сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт е неопровержимо. Дори здравните организации признават ползите от умерената употреба на алкохол, но всяко подобно изявление все още се посреща с остра критика.

Твърдението, че дори консумацията на алкохол да превишава препоръчаните умерени граници, това също води до по-продължителен живот, предизвиква още по-силно разгаряне на ожесточените дискусии.

Водени от предразсъдъци, натрупани с години, повечето американци не приемат новите открития и смятат, че употребата на алкохол по правило нанася вреда на тялото.

През 2006 г. в архивите на „Internal Medicine“, списание на Американската медицинска асоциация, е публикуван анализ, направен на база 34 добре проектирани проучвания. Те са изучавали здравословното състояние на хората в продължение на години или десетилетия.

Този мета анализ установява, че консумацията на 1 до 2 питиета на ден за жените и 2 до 4 питиета дневно за мъжете е обратно пропорционална на високата смъртност.

Колкото и невероятно да звучи, данните сочат, че колкото повече алкохол консумира обществото, толкова по-малко са смъртните случаи свързани с алкохол (включително при цироза).

Данните не се отнасят за жени, които са диагностицирани с „рак на гърдата“, мутации (BRCA 1 или 2) или имат роднина от първа степен, страдащ от болестта. В тези случаи, употребата на алкохол води до изключително високи рискове за тялото.

Твърдението, че 1-2 питиета на ден няма да навредят не означава, че 10 алкохолни коктейла в петък вечер ще се отразят по-същия начин. Както е известно, злоупотребата с алкохол е нездравословна.

През 2008 г. Организацията за борба с алкохола публикува проучване, според което умерената консумация на алкохол значително понижава рисковете от коронарна болест на сърцето.

Прегледът на организацията констатира: „В повече от половината от близо 45 доклада от началото на 1990 г., са наблюдавани значително понижени рисковете от когнитивната загуба или деменция при умерена консумация на алкохол - вино и бира.

В началото на изследванията, добавките, които се смятат за антиоксиданти, съдържани в червеното грозде, от което се прави вино, преминават през тестове с епруветки и експерименти с животни, за да се определят ползите за сърцето.

В самото начало учените обявяват, че това твърдение е напълно погрешно, за да прикрият по този начин истината, че алкохолът е полезен, като благоприятното му действие се приписва на друга съставка.

По-късно руски учени доказват безспорните здравословни ползи от антоцианите - антиоксиданти, които се съдържат в червеното грозде и много горски плодове. Тези вещества не само защитават сърдечно-съдовата система, но предпазват организма от действието на свободните радикали.

В най-голямото проучване, провеждано някога за ефекта от алкохола под егидата на American Cancer Society, се включват над половин милион теми. Екип от учени изследва всички причини за смърт, свързани с пиенето при хората в средна или старческа възраст.

Данните от статистиката, свързана с полезните ефекти от консумацията на алкохол, сочи, че общата степен на смъртност е най-ниска при мъжете и жените, консумирали една алкохолна напитка дневно.

Наблюдава се увеличаване на продължителността на живота при хората, които са консумирали умерено количество алкохол, а при хората под 60-годишна възраст се наблюдава понижен риск от сърдечно-съдови заболявания.