Храносмилателната система е сред най-важните компоненти на човешкото тяло.

Тя разгражда храната, която ядете, и я превръща в хранителни вещества. Пренебрегването на храносмилателната система може да доведе до сериозни отрицателни последици върху здравето, затова ви препоръчваме няколко съвета, които ще подобрят работата и състоянието й.

Придържайте се към богата на фибри диета

Фибрите са едни от най-важните хранителни вещества за здравословно поддържане на храносмилателната система. Без значение от вида на диетата, която спазвате, трябва да си осигурите полезни влакна. Фибрите присъстват в пълнозърнестите храни, зеленчуците, бобовите растения и плодове.

Те помагат на храната да се придвижва в храносмилателната система и предотвратяват появата на здравословни проблеми като хемороиди и раздразнени черва. Поддържането на високо съдържание на фибри може да помогне при отслабване.

Консумирайте неразтворими и разтворими фибри

Има два основни вида фибри, които поддържат храносмилателната система здрава. Двата вида са неразтворими и разтворими фибри. Неразтворими фибри се съдържат в храни като пшеница, трици, зеленчуци и пълнозърнести храни. Разтворимите фибри могат да се открият в храни като овесени трици, ядки, семена и бобови растения.

Храни с високо съдържание на мазнини

Много от най-популярните диети днес ограничават мазнините и то с право. Мастните храни не са полезни за вас. Разбира се, ако се нуждаете от малко мазнини, за да оцелеете, твърде много от тях могат да бъдат причина за редица здравословни проблеми, както и да доведат до напълняване.

Напълняването също оказва влияние на храносмилането, като го забавя. Най-добре е да ограничите високото съдържание на мазнини храни или да ги комбинирате с продукти, богати на фибри.

Изберете постни меса

Протеинът е важна част от здравословното хранене. Един от най-лесните начини да си набавите протеин е чрез консумацията на месо. Въпреки това, не всяко месо е полезно за тялото. Голяма част от месата водят до проблеми с храносмилането. Придържайте се към постни меса.

Добавете пробиотици към диетата си

Мит е, че всички бактерии са нездравословни. В действителност, голяма част от тях са полезни. Пробиотиците са вид здравословни бактерии, които засягат храносмилането и увеличават усвояването на хранителните вещества, разграждането на лактозата и укрепване на имунната система.

Те помагат при лечение на синдрома на раздразнените черва. Нискомасленото кисело мляко и кефир се определят като твърди източници на пробиотични бактерии.

Придържайте се към график на редовно хранене

Един от най-добрите диетични трикове е спазването на хранителен график. Консумирането на храна по едно и също време всеки ден ще ви помогне да подобрите работата на храносмилателната система.

Пийте повече течности

Друг изключително ефективен съвет е да се уверете, че приемате достатъчно количество течности. Да останете хидратирани е един от ключовете към понижаване на телесната маса и насърчаване на цялостното здраве на храносмилането. Водата помага да се изгарят мазнините и фибри да преминат по-лесно през тялото.

Ролята на тютюна, алкохола и кофеина

Лошите навици като тютюнопушене и прекомерна консумация на кофеин и алкохол не само че не щадят тялото, но са и много вредни за нашето здраве. Откажете се от тези пороци, доколкото е възможно.

Те влияят на нормалното функциониране на храносмилателната система, дразнят стомашната лигавица и в крайна сметка могат да бъдат причина за болести като язва на стомаха.