Необичайно решение постави съдът в италианския град Бергамо. От сега нататък жената вегетарианка ще бъде задължена да храни своя син с месо най-малко 2 пъти седмично.

Жалба в съда подал бившият съпруг на вегетарианката, който заподозрял, че жената извършва „хранителни издевателства“ с неговия син. Той бил убеден, че хранителен режим, от който е изключено месото, вреди на здравето на неговото дете.

И уточнил, че никой не е искал неговото мнение що се отнася до това какво трябва да яде неговия собствен син.

Жената започнала да възпитава у детето си любов към вегетарианството още през 2006 година. Когато било в нейния дом, момчето се хранело единствено и само с плодове, зеленчуци и с овесени каши.

Но извън дома детето не се отказвало от консумацията на храни от животински произход. Според информация от италианските медии по време на редовните си срещи със своя син, бащата го водел в „месни ресторанти“, сред които и заведенията за бързо хранене „McDonald’s“. В дома на бащата детето хапвало месни рула и колбаси, а също и козе сирене.

Това послужило за потвърждение на факта, че майката натрапвала своето решение да бъде вегетарианка на своя син.

Бащата бил съвсем в правото си да се опасява за здравето на своя син. Според лекари за растежа и развитието на детския организъм са необходими определени хранителни вещества, които задължително следва да се набавят от храната.

Естествено част от тези вещества се съдържат в продуктите от животински произход. Например, съдържанието на някои аминокиселини в растителните продукти е много малко. Също така не е без значение факта, че желязото, цинкът и селенът се усвояват много по-слабо от растителната храна в сравнение с животинската.

Поради недоимъка на желязо при много деца-вегетарианци, а и не само при тях, нивата на хемоглобина са понижени.

За растящия детски организъм вегетарианството е опасно, защото за разлика от възрастните, децата не могат продължително време сравнително нормално да понасят липсата на микроелементи и витамини.

И в резултат децата вегетарианци започват да изостават във физическото и умственото си развитие от своите връстници.

Също така вегетарианството не дава възможност на децата да си набавят от храната необходимите им количества витамин А. Както беше посочено, цинкът също е важен микроелемент не само за децата и се съдържа в необходимите количества само в говеждия и свинския черен дроб.

Децата-вегетарианци с недоимък на цинк е възможно да страдат от проблеми с кожата и косата, от нарушаване на процесите на кръвотворение и на въглехидратния метаболизъм, а също и от влошаване на зрението.

Може би ще се учудите, но на децата им е необходим холестерол, който се явява „строителен материал“ за клетките на организма и за синтеза на половите хормони.

Макар че продължават споровете за ползите и вредите от вегетарианския режим на хранене за здравето на хората в зряла възраст, не се коментира въпросът за влиянието на този тип хранене върху децата.

От друга страна към настоящия момент не са представени доказателства, че вегетарианството е полезно за здравето и на хората в зряла възраст. Значителното понижаване на нивата на някои витамини и минерали в организма на човека не би могло да бъде полезно за никого, независимо от неговата възраст.