Ново изследване, публикувано в JAMA Pediatrics, показва, че отлагането на прекъсването на пъпната връв само с няколко минути при раждането е възможно да повлияе положително върху развитието на детето.

Предходни изследвания вече показаха, че отложеното прекъсване на пъпната връв – не веднага след раждането, а няколко минути след това, може да бъде много полезно за недоносените новородени.

Например през декември 2014 година в списание Pediatrics се съобщава, че отлагането на прекъсването на пъпната връв за 2 минути към по-доброто физическо развитие на новородените в първите дни от живота.

Това изследване беше проведено от испански учени. А според данни на Американската асоциация на акушерите и гинеколозите, в повечето от случаите прекъсването на пъпната връв се прави в рамките на 15-20 секунди след раждането. Но от средата на 50-те години на миналия век за ранно се смята прекъсването на пъпната връв по-рано от минута след раждането, а за късно – след 5-тата минута от живота.

Въпреки това настоящото изследване е първото, правещо оценка на дългосрочните резултати от отложеното прекъсване на пъпната връв при децата.

Dr.Heike Rabe, неонатолог и старши преподавател в Brighton and Sussex Medical School във Великобритания, която написала редакционната статия към това изследване и която била автор на по-рано проведените изследвания за влиянието на задържането на прекъсването на пъпната връв върху развитието на недоносените деца – посочва:

„Това изследване увеличава количеството на доказателствата, потвърждаващи факта, че за всички бебета както недоносените, така и родените нормално, е полезно допълнителното постъпване на кръв от плацентата при раждането “.

Dr.Heike Rabe отбелязва също, че при отложеното прекъсване на пъпната връв детето получава повече кръв от плацентата – обемът на циркулиращата в неговото тяло кръв се увеличава с почти 1/3. Тази допълнителна кръв позволява на бебето да увеличи своите запаси от желязо и така се ускорява мозъчното му развитие.

Неонатоложката допълва:

„Допълнителната кръв, получена от детето при неговото раждане, му помага по-добре да се справи с прехода от вътреутробния живот към този във външния свят. Неговите белите дробове получават повече кръв, затова обменът на кислород в тях може да протече доста по-плавно. “

В новото изследване 263 доносени бебета били рандомизирани в 2 групи – на тези от първата пъпната връв била прекъсвана незабавно след раждането, а на бебета от втората – след 3 минути.

Когато навършили 4 години на тези деца били подложени на следните изследвания – за ниво на IQ, моторика на ръцете, социалните навици, такива за решаване на проблеми, навици за общуване и за поведение.

Авторите съобщават, че макар и при момичетата от 2-те групи, взели участие в изследването, да не били установени никакви съществени различия, то момчетата от групата с отложено прекъсване на пъпната връв, получили по-високи оценки на социалните навици и на фината моторика.

Dr.Rabe предполага, че момичетата е възможно да получават по-добра защита в сравнение с момчетата, поради по-високото ниво на естрогени в утробата на майката. Това е едно възможните обяснения на половите различия в това изследване.

Въпреки че неотдавнашните изследвания показват, че при отложено прекъсване на пъпната връв отсъства риск от прекомерна загуба на кръв на майката, въпросът за страничните ефекти – все още остава открит.

Така например, изказват се опасения, че късното прекъсване може да доведе до увеличаване на риска от развитие на жълтеница, полицитемия и прекомерна еритроцитоза.