Вкусовите папили на езика са малки сензорни органи, позволяващи възприемане на вкус в различни негови диапазони и нюанси. Пълното обновяване обикновено протича на всеки 1-2 седмици, но в някои случаи това може и да не се случи.

И на преглед при зъболекар пациентите идват с различни оплаквания, като се започне от изменения на вкуса и се стигне до болка и неприятни усещания в езика.

Какви са причините за изменения на вкусовите папили на езика, а също и за какви заболявания може да сигнализира този симптом?

Малко за вкусовите рецептори

Вкусовите рецептори са разположени в задната част на езика и възприемат различен спектър вкусове – люто, кисело, сладко, горчиво, тръпчиво.

Сигналът се възприема чрез специални сензорни клетки, после се предава в мозъка, където се обработва, и впоследствие се появяват непосредствено усещания.

Измененията на вкусовите папили, например, при изгаряне на езика, заболявания на вътрешните органи или по цяла съвкупност други причини, ще способства за нарушаване на предаването на импулса.

Променя се, извращава се неговото възприятие, възможно е добавяне на нехарактерни и нетипични изменения.

Обикновено патологичните изменения на вкусовите рецептори лесно се откриват на зъболекарския стол по време на преглед – увеличават се размерите, отоци, появява се плака.

Колкото по-дълго се запазват тези симптоми, толкова повече страда възприятието на вкуса.

Изключване на заболяване

При обръщане за помощ към зъболекар се задават редица въпроси, които помагат за поставяне на правилна диагноза. За уточняване ще е необходимо провеждане на лабораторни и визуални методи на изследване.

Съществува широк спектър от заболявания, симптомите на които са изменения на вкусовите рецептори на езика и именно тях зъболекарите, съвместно с други специалисти стремят да изключат, определяйки ги като основна причина.

Всички заболявания, а също и състояния, които могат така или иначе да предизвикат изменения на вкусовите рецептори, могат условно да се разделят на 2 групи – свързани и несвързани с устната кухина.

Причини, свързани с устната кухина

Съществуват редица заболявания на устната кухина, които способстват за измененията на вкусовите рецептори. Именно тях трябва да се изключат първо, особено ако при пациентите липсват други симптоми и оплаквания.

Първо, трябва да се изключи ксеротомия, въпреки че това не е болест, но това състояние може да е симптом на опасни патологии. Сред тях са заболяванията на слюнчените жлези, захарен диабет, синдром на Шьонгрен и други.

В условията на образуване на недостатъчно слюнка се повишават рисковете за развитие на различни патологии на устната кухина. Глосит – това е възпаление на езика, една от причините за което е увеличената чувствителност на папилите на езика, и съответно вкусът се променя.

В рамките на изключване на възпалителни заболявания на лигавицата на устната кухина зъболекарят прави оценка на състоянието на зъбите. В някои случаи може да се наложи изучаване на микробното състояние на устната кухина.

На преглед – зъболекарят изключва различни видове травми, изгаряния на лигавицата, термична химическа, порязвания, драскотини и други.

Често зъболекарят задава въпроси за наличие на вредни навици – става въпрос не само за пушене, но и за употреба на твърде горещи напитки.

Любителите на горещото са в рисковата група по формиране на многобройни заболявания на устната кухина, които могат да повлияят на възприятието на вкуса и на вкусовите папили.