Потиснато настроение, постоянен недостиг на енергия, слабо изразени емоции… Това разстройство се нарича дистимия и се смята за лека форма на депресия.

То може да продължи много дълго и най-важното, да ни отрови живота, като ни отнеме способността да се радваме. Но с него можем да се справим, ако започнем с малки стъпки.

Ако чувствате, че сте се загубили контрол над собствения си живот и в продължение на дълъг период от време – 2 години и повече, изпитвате тъга, страдате от липса на енергия, не е изключено да страдате от дистимия.

Това е лека форма на депресия, която трови сериозно живота ни, а понякога води и човек до мисли за самоубийство

Трябва да се има предвид, че причините за тази форма на депресия не са биологични, за разлика от това, че съпровождат биполярно разстройство и други психични разстройства.

При някои това състояние възниква още в детството. Например, ако детето расте в дисфункционално семейство, при някои в зряла възраст. Причината тогава е недостиг на жизнено важни навици и умения или характерни дисфункционални мисли и убеждения.

Дистимия обикновено се развива по следния начин:

  • Хормоните, които помагат за справяне със стреса обявяват капитулация;
  • Започва депресия или изпитвате недостиг на сили, и това продължава, докато мозъкът и тялото се опитват да възстановят нормалното състояние;
  • Ако не можете да разрешите или отказвате да решите проблема, този цикъл продължава, и то толкова по-дълго, колкото повече остарявате;

Може би чувствате, че сте обвързани в нещастен брак или на нелюбима работа, или сте принудени да живеете на такова място, което категорично не е подходящо за вас. А може би страдате, че сте изпуснали някаква прекрасна възможност и това е непоправимо.

Сценариите може да са много

Но във всеки случай животът ви не устройва и все повече се чувствате обезсилени, заради депресия. И заедно с това и една мисъл за промени ви докарва до състояние на ступор. Страшно е да променяме нещо в живота, а пък сериозните промени притесняват двойно повече.

Как да намерим лекарство срещу това потискащо състояние? За тази цел ще са необходими някои усилия, особено ако животът ви се нуждае от основателна промяна.

Но първото, което трябва да се направи, да намерим нещо, което може да ни въодушеви. Това може да бъде някакво занимание, което да ни доставя удоволствие и да придава смисъл на живота ни. Нещо силно, осъществимо, заради което искаме да събуждаме сутрин.

Например, било то незначително допълнение към вашето ежедневие, например, ново хоби, някаква общност, където да намерите приятни събеседници.

Най-важното е отново да се почувстваме живи

Това лекарство няма странични ефекти, и благодарение на него ще усетите подобрение. Разглеждайте всяко приятно допълнение, което да добавите в живота си като стъпало нагоре по стълбата, която ни вади от депресията.

Тази първа стъпка е изключително важна. Справянето с дистимия – това е процес и състоянието няма да изчезне от само себе си в един прекрасен ден без всякакви усилия от ваша страна.

И за да отключим, а след това и да задържим този процес, е необходимо да намерим това, което ни радва и ни позволява да се чувстваме добре. Това дава надежда за бъдещ живот без депресии.