Правителството на Израел тази вечер взе решение да въведе пълна национална карантина за 3-седмичен период, като началната дата на строгите ограничения е определена - от 18 септември, следващият петък.

Неочакваната мярка се налага, заради опасното нарастване на заразените с коронавирус в страната от последните дни.

Израел с пълна карантина за 3 седмици, очаква ли ни и нас това

Ограниченията наподобяват тези, които бяха наложени в Италия, Испания и Франция в началото на епидемията. Жителите на Израел ще имат забрана да напускат радиус от 500 метра около домовете си.

От 18 септември е предвидено затварянето на всички ресторанти, хотели, спортни зали, както и на басейни.

Основното летище на Израел обаче ще продължи да функционира, като ще приема самолети от всички държави.

Взетото решение за обявяване на строга национална 3-седмична карантина идва на фона на сериозни критики вътре в управляващата коалиция в Израел, както и отвън, тъй като икономиката на страната може да се срине още, заради затварянето.

Още в етапа на обсъждането на ограничителните мерки от представители на някои от партиите в управляващата коалиция са изразили остро несъгласие да бъдат налагани толкова строги забрани.

Един от министрите в кабинета на Бенямин Нетаняху, който е с ресор строителство, е подал оставка, тъй като отказал да гласува за всеобщата карантина и в писмо да премиера се е обявил против мерките да обхванат и най-големия еврейски празник на 27 септември.

Основната цел на мерките е да не се стигне до опасно покачване на заразените, заради струпването на много хора по синагогите, а строителният министър в израелския кабинет е несъгласен с това ограничение.

И понастоящем ситуацията в Израел що се отнася до епидемичната обстановка е много сериозна, тъй като новите случаи преминаха нивата от 4000 за денонощие през изминалата седмица, и това става за първи път, откакто е регистриран първият случай в страната в края на февруари.

Тенденцията е новите заразени да се задържат на нива все над 3000 през последните дни, което е наложило и да обсъди подобна мярка.

В Израел също не спазват мерките, тъй като случаите на заразяване нарастват, след като частично отпадат ограниченията през май. Най-много заразени се установяват в пренаселените райони, където живеят ултраортодоксални евреи и араби, които изобщо не спазват препоръките на здравните власти.

Може би и затова са критиките срещу премиера, тъй като заради определени групи от населението на страната, всички ще трябва да страдат.

Над 150 000 са потвърдените случаи на COVID-19 в Израел, като населението на страната е около 9,2 млн. души, а починалите от инфекцията са над 110.

Австрия обяви втора вълна на COVID-19

Канцлерът на Централноевропейската страна направи обезпокоително изявление пред медиите, като обяви втора вълна на коронавирусната инфекция, тъй като прогресивно нарастват случаите на заразяване.

И направи сравнение със ситуацията от преди 2 седмици, когато новите случаи на ден са или били около 350, а сега достигат около и над 850, не е изключено, дори е очаквано, те да надминат 1000 през следващите дни и седмици.

Според австрийският канцлер достигането на 1000 случая на ден, това е критична стойност, но не посочва колко от тях се приемат в болница.

Най-обезпокоителна е ситуацията в столицата Виена, където са над 50% от новите случаи на заразяване и отново припомни за необходимостта от спазване на социална дистанция и да се носят маски задължително.

Курц предупреди австрийците, че трябва да очакват трудни следващи 5-6 месеца, до началото на пролетта, и да проявят такава отговорност, каквато и през пролетта.

От днес в страната се затягат правилата за носене на маски на закрити обществени места, както и в сградите на институциите.

Предвижда се и налагането на ограничения на участващите в масови събития на открито.

При преглед на епидемиологичните показатели на Австрия се установява, че там случаите на летален изход не са много повече, отколкото у нас.

Починалите са 756, а у нас са над 720, разликата предвид населението на Австрия съвсем не е голяма, дори централноевропейската държава е с по-малко починали на 100 000 души, отколкото България от COVID-19.

Това е на фона на 33 000 установени случая на заразяване, от които обаче над 26 000 са вече излекувани.

Неслучайно Австрия точно в разгара на летния сезон беше наложила карантина за всички пристигащи от България, но въпреки мерките и там тръгна нова вълна, която е доста по-мощна, отколкото у нас, но поне смъртността е ниска, докато у нас е доста висока на фона на установените случаи на заразяване за денонощие.

Заразените намаляха на 27 у нас за денонощие

Неделният ден се характеризира с доста по-малко тестове, като те паднаха на под 1000, но и пък и положителните от тях са малко – само 27 или най-ниската стойност от 14 юни, или от тях около и под 3% са установени като заболели.

Приетите в болница се увеличават до 740, тези, които са на интензивна терапия също нарастват до 740.

Очакваното преминаване на прага от 18 000 потвърдени случая на COVID-19 от началото не се сбъдна и в неделя, поради малкото тестове главно. Очаква се днес тестовете да са доста повече, и този праг да бъде преминат.

Жертвите на COVID-19 у нас се увеличават с още 3 и достигат общо 720 или на фона на общия брой на потвърдените се запазват на под 5%. Сред тях има и млад мъж на 42 години, който оставя дете-сираче.

По области единствено в София-град са над 10 новите, в останалите се касае за единични случаи – Монтана, Пазарджик и Пловдив са с по 3 случая.

Стара Загора е с 2-ма нови заразени, Шумен и Смолян са по 1, също Габрово, Варна и Благоевград.

При медицинския персонал се наблюдава намаление на случаите на заразяване, възможно е да е станала грешка, и затова да са по-малко, тъй като спадат от 1005 на 1004, а това е общ брой и това не би трябвало да е възможно.