На излъчвано на живо в социалните мрежи заседание на Министерски съвет чрез видеоконферентна връзка се включиха европейски лидери - на Австрия, на Хърватска, на Испания и обсъдиха мерките, които са взети и прилагат световните лидерите в борбата с коронавируса.

Премиерът на Израел със съвети за борба с коронавируса

На живо в Министерския съвет се включи и премиерът на Израел, който обяви, че училища и детски градини в Обетованата земя не са затворени, тъй като не е било сметнато за необходимо.

В Израел също така се съдейства тийнейджърите да се грижат за по-малките деца, за да могат родителите да ходят спокойно на работа.

Въпреки това обаче Областния кризисен щаб в Пловдив взе решение за удължаване на грипната ваканция, до края на седмицата – 13 март.

Учениците в Пловдивска област трябва да се завърнат в класните стаи в понеделник, на 16 март.

Малко по-късно примерът обяви, че е против да се удължава грипната ваканция, изглежда, провокиран от казаното от министър председателя на Израел.

От образователното министерство все пак успокоиха, че материалът, който няма да може да бъде взет, поради двете грипни ваканции, няма да бъде включен в матурите, както и изпитите, които предстоят за първи път тази година за десетокласници.

След включването на израелския премиер, председателят на Националния оперативен щаб професор Мутафчийски обяви, че Израел има голям опит с ограничаването на заразните заболявания, предвид добре развития туризъм както морски, така и поклоннически.

Повечето от болните от COVID-19 не са в тежко състояние, което не налага те да бъдат лекувани в болница.

Затова следва да се обмислят мерки, при които да се създадат условия тези хора, макар и заразени, да се лекуват в домашни условия.

Стартира производството на маски и защитни облекла

На заседанието на Министерски съвет стана ясно, че още вчера е започнало производството на защитни облекла, като за тази цел ще се използва държавното предприятие „Индентантско обслужване” ЕАД, което шие военните униформи.

Същото предприятие ще започне да шие и защитни маски, като неговите 150 служители, ще могат да произвеждат по около 10 000 броя дневно. Ще се използва технология, която ще ги прави водоустойчиви.

Няма да са пригодени да пазят директно от коронавируса, но пък се ефективни срещу слюнка и пръски, в които може да се съдържа вируса.

Недостиг на плат може да се окаже сериозен проблем, тъй като единственият производител на такава материя е в Габрово, а една от болниците в града бе установен първият случай на COVID-19.

Възможностите за внос на плат от други държави са ограничени, тъй като всички са забранили износа, заради недостига на защитни средства от първа необходимост.

2 смъртни случаи по известна причина в рамките на няколко часа

Преди няколко часа в медиите се появи информация за случай на починало 3-годишно дете в общинската болница в Асеновград, то е от ромски произход.

Голяма тълпа от роми се е събрала през спешния център на МБАЛ Асеновград.

Предварителната информация, която бе оповестена от местни медии, е, че детето е било хоспитализирано с белодробно заболяване в лечебното заведение. Но е изведено от родителите, без да е изписвано.

Днес детето е докарано в спешния център вече починало и лекарите само са успели да констатират смъртта му.

Сигналът за починалото дете е подаден в местното полицейско управление в 11:30 часа, а районната прокуратура е образувала досъдебно производство.

При така описаната ситуация може да се търси наказателна отговорност и от родителите, които самоволно за извели детето си от болницата, макар и лекарите да не са давали разрешение, то да бъде изписвано.

Може само да се предполага дали няма връзка с COVID-19 или е развило усложнение, вследствие на прекаран грип тип Б и неадекватно проведено лечение, главно по вина на родителите.

Малко по-рано бе съобщено и за друг случай на жена, починала пред вратата на Център за спешна медицинска помощ във Враца. Според предварителната информация не става въпрос за масивен инфаркт или инсулт.

Причината за смъртта най-вероятно ще стане ясна след 2 седмици, когато бъдат готови резултатите от аутопсията.

Според познати на жената тя е страдала от алкохолизъм и най-вероятно, това е причината за внезапната ѝ смърт, а не вирусно заболяване.

Всички проби, изследвани снощи в референтните лаборатории за COVID-19, са отрицателни, затова и крутите мерки, наложени със заповед на здравния министър остават само за областите Габрово и Плевен.

В Европа единствено в Турция, Черна гора и в Косово няма регистрирани случаи.