Съвсем леко нарастване на новите заразени според обновените данни на информационната система, но и същевременно изравняване на рекорда по абсолютен брой от 330 нови случаи за ден.

Над 6000 PCR тест, малко над 5 са положителните

На 22 юли обаче са направени 6183 PCR теста, което означава, че процентното съотношение на положителните реално се запазва и е малко над 5%.

Нарастване се наблюдава при хоспитализираните, които достигат до 642, но и същевременно спад на тези, които са в тежко състояние с коронавирус.

Излекувани са нови 122, след вчерашния рекорд от над 300, спадът е значителен, но въпреки това активните случаи като общ брой остават по-малко, отколкото са излекуваните – 4620 на 4643.

През изминалото денонощие са отчетени обезпокоителни нива на случаи на летален изход – 8 и общо се увеличават до 321.

В страната са няколко областните огнища, които се открояват, това е на първо място, област София-град с нови 75 заразени.

Доста по-малко, отколкото предходния пик от 10 юли, когато бяха 140 или около 35% от общия брой за деня. Сега са много по-малко.

Рязко нарастване на новите заразени във Варна

Изненадващ бум се регистрира в морската столица, където установените са 59, толкова висока стойност в морската столица от началото на епидемията не е отчитана. Само може да се предполага дали се касае за локално епидемично огнище или за разпространение навсякъде.

Информацията, която се разпространява от медиите и от здравните власти, е по-скоро в насока, че повечето от случаите са концентрирани в самия областен център – Варна.

Повечето от заразените са младежи, като от проучването на контактните лица се установява, че се касае по-скоро за разпространение на вируса в нощни заведения.

Това беше и един от аргументите на здравния министър и на членове на Оперативния щаб да предложат затваряне на нощните заведения на закрито, но впоследствие поради протестите, обхванали главно столицата, здравният министър отмени заповедта за затваряне.

Област Благоевград следва по брой нови заразени Варненско с 35, като там основните предположения са огнището от община Гоце Делчев. Най-вероятно това са заразени контактни лица.

Едва на 3-то място днес е област Пловдив, където нови са 30 и общо се увеличават потвърдените до 703.

Област Добрич, макар и гъстотата на населението да не е особено голяма, продължава да бълва още заразени, на 22-ри юли, референтните лаборатории установяват нови 18 в Добричко.

Бургас изглежда прихваща от Варненско и новите заразени там са 16, което може да изплаши потенциалните туристи.

Дори и български граждани могат да започнат да се страхуват да посещават морските общини на Бургас, поради заплахата от заразяване.

Не е за подценяване факта, че всеки организъм реагира индивидуално на вируса, разбира се, много зависи и дали не са налице предразполагащи заболявания.

Област Габрово е с 14 нови заразени, което е доста на фона на потвърдени 66 от началото на епидемията, макар и именно там да бяха установени първите случаи на заразяване.

Следваща област по установени случаи на коронавирус е Кюстендил с 13, където имаше голямо огнище, което затихна много бавно и вирусът вече се разпространява навсякъде. Но повечето от тях са от областния център.

На прага от 10 заразени на ден е област Русе, където потвърдените вече са 114.

Къде са най-малко заразените с коронавирус у нас

Областите с най-малък общ брой потвърдени с коронавирус са 2 – Силистра и Търговище, с по 26.

В Силистренско днес са 6 новите заразени, което е много на фона на почти нулевата заболеваемост, която е отчетена от началото на пандемията.

Търговище е без нито заразен за деня, нулевите области за коронавируса днес са още Ловеч, Монтана и Враца, в останалите 24 са потвърдени заболели.

В международната класация по брой заразени с коронавирус страната ни се изчаква до 77-място, а по брой заразени на дневна база е на 53-то място, като пред нас са Молдова и Полша с 380 и 356 нови съответно.

В Сърбия също се отчита нарастване на заразените, като днес новите са 426. Гърция е с нови едва 29 заразени. С над 10 пъти са по-малко от България, което прави пътуванията към южната ни съседка заплаха за самата гръцка държава.