Генералният директор на СЗО обяви, че световното извънредно положение заради COVID-19 се удължава с 3 месеца или до началото на ноември и изтъкна някои от аргументите за взетото решение.

Голяма част от хората уязвими на COVID-19

На първо място, това е, че по-голямата част от хората по света остават уязвими на коронавируса, дори и в районите, в които епидемията е преминала изключително тежко с голям брой заразени и много жертви.

Разработването на ваксина все още е в твърде начален етап, че да може да се говори за осигуряване на защита на голяма част от населението. Тепърва текат тестове за безопасност и ефективност.

Генералният директор на СЗО определи настоящата пандемия като случваща се само веднъж на столетие, а последствията след преминаването ѝ няма да бъдат преодолени лесно и ще се усещат с десетилетия.

Малко преди изявлението на представляващия организацията, експертите на СЗО обявиха рекордно нарастване на заразените като почти бе достигнат прага от 300 000 заразени за денонощие.

Основният принос за това значително нарастване е на САЩ, следвана от Бразилия, Индия и Република Южна Африка, откъдето досега не се споменаваше за бум.

Без британски туристи по морето до края на 2020 г.

При около 40 държави по света през последната седмица се отчита ден със значително нарастване на заразените. В списъка с тези държави е и България, се посочва в съобщението на СЗО, макар и у нас по-скоро да е налице задържане на установените на високи нива.

Сред страните, в които се установява нарастване на заразените са Австралия, Япония, Судан, Белгия, Етиопия и Израел.

След съобщението на СЗО за нарастването на заразените у нас най-големият туроператор във Великобритания обяви, че отменя всички екскурзии, почивки и пътувания до България, като ограничението ще важи до края на 2020 г.

Същевременно организаторът на туристически пътувания в чужбина разкри, че планира да увеличи чартърните полети за Гърция и за Турция, макар и там установените случаи съвсем да не са малко.

По-леки ограничения се предвиждат за Испания от страна на британския оператор, като за тази дестинация туристическите пътувания са преустановени до 17 август.

Словения още преди време наложи задължителна 14-дневна карантина за всички, които влизат от България, поради повишения риск от влизане на зараза от нашата страна.

Турция със спешни мерки за спасяване на летния сезон, като цените на хотелите ще бъдат замразени, а при установяване на случай на COVID-19 хотелите няма да бъдат затваряни.

Ще се прави дезинфекция и болният ще се изолира в стая, ако състоянието му не е усложнено, и не се налага да бъде приеман в болница.

Кой ще спасява летния сезон по морето и има ли шанс още

У нас за спасяването на туристическия сезон по морето се разчита основно на българи, които обаче основно пълнят плажовете и къщите за гости през уикендите и в петък евентуално. През седмицата почиващите са много малко, макар и отдавна да навлязохме в активния летен туристически сезон.

В пакета икономически мерки бе предвидено на медиците на първа линия да бъдат осигурени ваучери от по 200 лв. за почивка на българското Черноморие. Към момента няма яснота дали изобщо има желаещи медици за такива почивки.

Нарастване на заразените в Австралия накара здравните власти да предложат обявяване на бедствено положение в щата Виктория. Въведен е и полицейски час и най-строги ограничения с цел овладяване на COVID-19.

Новите ограничения ще действат до средата на септември, когато може се очаква да започне да запролетява, тъй като Южното полукълбо в момента зимата е във втората си фаза, а това увеличава опасността от COVID-19.

Само 1 човек от домакинство в щата Виктория ще може да пазарува не повече от веднъж дневно.

Рязкото нарастване на заразените в южната ни съседка към момента не води до промяна на режима за влизане в страната.

Сертификат за отрицателен PCR тест на граничните пунктове ще се изисква до 15 август, а до края на месеца ще попълват онлайн декларации преди заминаването и ще се показва код на граничните служители.

Новият месец август започна с големи опашки на ГКПП Кулата, за влизане в Гърция се чакаше по около 6 часа.