Горещините от последните дни, сякаш започнаха да се отразяват и натиснаха надолу заболеваемостта у нас, макар и в събота направените тестове да са под 4000 при над 5000 в петък.

Спадът на заразените е значителен, жегата ли е причина

Разликата при новите заразени спрямо вчера е доста значителна, почти наполовина са по-малко – от 270 на 146 е спадът.

Броят на тестовете достигна точно 271 000. Това, което е обезпокоително, приетите в болница се увеличиха с нови 15, до 793 и ако темповете се запазят още днес е възможно да надхвърлят 800. В интензивно отделение са 43 или по-малко от 1% от активните случаи, които надминаха прага от 5000.

В съботния ден са малко излекуваните, едва 77 или малко над половината от случаите на заразяване.

Излекуваните достигат близо 6400 или разликата спрямо реално заболелите надхвърля 1200, което може да се тълкува като положителна тенденция.

За съжаление, изминалото денонощие не се разминава и без жертви, като се касае за 2 нови случая, повече подробности относно това как се е стигнало до неблагоприятния развой ще оповести здравно министерство утре сутрин.

В София епидемията затихва

Картината по области показва, че в област София-град, макар и да не може да се определи като тенденция, е затихване на епидемията.

Новите са заразени са 29, като с тях общият брой на потвърдените достига точно 3700. Първото място по заразени София се поделя с Варненска област, където също са установени 29 случая на заразяване.

На второ място по нови заразени е област Пловдив, където установените са 15. Подробности от коя община и в какво състояние са най-вероятно ще бъде предоставена от областната управа.

Още 2 области са с по над 10 заразени, това са Благоевградско с 11 и Добричко с 12. Тези данни са до известна степен успокоителни, но също е така е важно да се наблюдава дали ще се запазят и дали ще се върви към затихване или ще има ново покачване.

Най-близо до прага от 10 заразени за денонощие, но доста под него, е област Пазарджик, където са 7 новите при общо установени от началото на епидемията 493.

Скок на заразените в Гърция, ще затворят ли границите

Ситуацията в южната ни съседка започна да се усложнява, въпреки мерките по границите заразените в Гърция също започнаха да се покачват и на 1 август бе съобщено, че е надхвърлен прага от 100 заразени, като това е рекорд, тъй като досега бяха регистрирани ежедневно по 20-50 нови заразени.

Това е информация на гръцкото министерство на здравеопазването. За щастие, не се съобщава за случаи на летален изход, и там остават 206, докато у нас наближават 400.

От установените случаи 9 са открити при влизане в страната, на граничните пунктове. Възможно е във връзка с бума на заразени в Гърция да бъдат наложени нови ограничения за български граждани, за да не си развали южната ни съседка реномето на сигурна туристическа дестинация и редица държави да започнат да налагат рестрикции за пътуване към Гърция.

Неблагоприятен развой при младеж във Велико Търново

У нас пък на 1 август дойде тревожната вест, че при младеж на едва 19 години с COVID-19 се е стигнало до летален изход след прекарана двустранна бронхопневмония.

Младежът е от Велико Търново и според предварителната информация от РЗИ до смъртта се е стигнало, заради развилата се остра дихателна недостатъчност, свързана с белодробното възпаление.

Според информацията младият мъж е приет в Областната болница във Велико Търново на 7 юли, като диагнозата е поставена след PCR тест.

Епидемиологичните проучвания показват, че заразяването е станало по време на абитуриентските балове в края на юни в Търново, на които е бил младежът.

Тогава област Търново се превърна в голямо огнище на COVID-19 и изглежда последствията от него продължават да се усещат и повече от месец по-късно.

Новите случаи на COVID-19 от 1 август в област Велико Търново са само 2, а общият брой на установените достига 242. Не се съобщава колко от тях са в приети в болница и са в тежко състояние.