Не всички жени са наясно къде се намира клитора, макар и за него да са слушали неведнъж. 1/3 от жените не могат да покажат точно къде се намира на схема на женските полови органи. За мъжете е още по-трудно.

Това не може да се определи като изненада. Изобразяването на клитора в женския анатомичния атлас до неотдавна е било изключителна рядкост, а през 19-ти и 20-ти е под негласна цензура.

Към този момент на популярност се радва теорията на Зигмунд Фройд, според който стимулацията на клитора е признак на некроза и на полова незрялост.

Жените трябвало да се отдават на интимни ласки единствено с репродуктивна цел, докато получаването на удоволствие от мъжа е естествена част от процеса.

Днес за клитора е казано и написано много, но както и преди, повечето хора са с доста смътни представи за това какъв е този орган и от какви части се състои.

Какви са спецификите на структурата на клитора и от какви части се състои?

Тялото на жената и клитора

Клиторът е разположен на върха на малките срамни устни, малко над пикочния канал. Външната видима част на клитора достига 1 см на размери – това е само върхът на „айсберга”.

Всъщност този орган е във вид на обърнатата буква Y навлиза навътре в тялото. Значителна част от клитора са две издължени пещеристи тела, аналогични образувания има и в мъжкия полов член.

При дамите обаче те са с по-малък размер. В клитора обаче няма гъбесто тяло, което при мъжете обхваща пикочния канал.

В момента на възбуждане тялото и главата на клитора се увеличават 3 пъти, но основно това е скрита от очите част на органа.

За сравнение, мъжкият полов член може да се увеличи с 5 пъти. По време на полов акт пещеристите тела на клитора, както и в мъжкия полов член, се изпълват с кръв, обхващат входа на влагалището и се повишава удоволствието и за двамата партньори.

Освен пещеристите тела, в клитора има и 2 луковици, също с характерна структура, която може да се изпълва с кръв по време на интимни ласки.

Те са разположени около влагалището, а тяхното увеличаване повишава неговата чувствителност. В момента на оргазъм кръвта започва да се отича от клиторалните луковици, ако пък оргазъм не се осъществи, този процес може да отнеме няколко часа. 

Качулка за клитор

Изследванията на клитора, проведени през последните няколко десетки години, така и не успяват да открият каквато и да е друга роля на този орган, освен получаване на удоволствие от интимните ласки.

Според оценки на учените, 75% от жените не са в състояние да получат оргазъм без стимулация на клитора.

Други данни обаче показват, че клиторът може да има съществена роля при формирането на имунитет – тази засега недоказана теория е свързана с неговата близост до уретрата и влагалището.

Пластична хирургия на клиторната качулка

Тази анатомична структура може да е с различни размери, а нейните гънки са индивидуални и се различават при всяка жена.

Във века на идеализираните форми и при наличие на достъп до съвременни технологии стана възможна промяна на размера на срамните устни, клитора и неговата качулка, разбира се.

Промяната на размерите на клиторната качулка е една от доста често извършваните пластични операции днес. Често процедурата по намаляване се извършва паралелно с пластика на срамните устни – лабиопластика.

Няма доказателства, че интимната пластична хирургия може да намали риска от млечница или да реши други проблеми.

Вариант на тази процедура е премахване на клиторната качулка. Смята се, че тази операция е аналогична на мъжкото обрязване и трябва да увеличи шансовете на жената да достигне до оргазъм, благодарение на повишаване на чувствителността около клитора.

Доказателства за ефективността на тази процедура няма. Известни са случаи, когато чувствителността на клитора се понижава, поради постоянен контакт с дрехите.

Както и всяка хирургична интервенция, процедурата по намаляване, или премахване на клиторната качулка крие определени здравни рискове, сред които кръвотечение и инфектиране на раната.