Как пасивното гледане на чужди профили в социалните мрежи, за разлика от активното използване, тоест качване на съдържание, писане на коментари и участие в дискусии влияе на психическото състояние на човек.

За тази цел психолозите провеждат проучване сред 717 студенти и студентки, средната възраст на които е 21 години, относно това как те се държат във Фейсбук, инстаграм, тиутър и снапчат.

Чужд Инстаграм профил може да доведе до депресия

Анализът на събраната информация показва, че пасивното преглеждане на чужди снимки кара младите хора да изпитват страх, че са изпуснали всичко, останали са извън играта и животът, сякаш е минал покрай тях.

Този процес неволно ги да започнат да сравняват себе си и своя живот с този на другите.

Резултатите показват, че такова сравнение никога не е в наша полза, то поражда маниакален страх от изпуснати възможности, усещане, че някъде, където ни няма, животът е много по-интересен и ни носи голямо удоволствие.

Това на свой ред води до симптоми на депресия.

Най-опасен в този смисъл е Инстаграм. Потребителите пускат там филтрираните си снимки, което ги кара да мислят. Другите хора изглеждат много по-добре, отколкото аз.

Хората показват колко добре си прекарват времето, като показват само позитивната страна на своя живот.

Във фейсбук преобладава негативното, а в Instagram позитивното

В социалните мрежи много малко хора разкриват негативните събития, които съпътстват ежедневието на всеки един от нас.

Във фейсбук също има много потребители, които демонстрират само най-лъскавата страна на живота си. Не са малко обаче и тези, които споделят и коментират проблемите.

Помага се с най-различни кампании на тежко болни деца. В социалната мрежа за снимки, стремежът е да се показва единствено най-хубавото.

Младежите, участници в изследването, са с все още неукрепнала психика и много лесно се поддават на внушенията и посланията в социалната мрежа, затова и се депресират бързо.

За по-зрял човек, например, на около 30-35 години, вече се е сблъсквал с повече житейски ситуации, и добре осъзнава, че това, което се демонстрира в социалните мрежи, е много далеч от реалността, и затова не обръща внимание.