Когато става въпрос за здраве, хормоните са с много по-голямо значение, отколкото повечето хора си мислят.

В действителност тези хормони могат да разрушат здравето ви, ако не са балансирани, дори и да тренирате, спазвате хранителен режим и сте оптимизирали максимално ежденевието си.

Какво са хормоните ?

Хормоните са химическите посланици на вашето тяло. Те пътуват в кръвта ви, различните тъкани и органи.

Те работят бавно и взиамт важно уастие във всеки процес, който се извършва в тялото, като например растеж, развитие, метаболизъм, сексуална функция и т.н.

Ето и някои съвети, които ще ви помогнат да балансирате нивата на своите хормони, така че те да не ви вредят.

1. Избягвайте Омега-6 полиненаситени мазнини

Човешкото тяло е съставено от около 97% наситени и мононенаситени мазнини, с едва 3% полиненаситени мазнини. Половината от които три процента са омега-3 мазнини.

Растителните масла съдържат много високи нива на полиненаситени мазнини, и тези масла са заменили много от наситените мазнини в нашата диета от 1950 г. насам. А когато тялото си наложи баланс е най-добре да не се намесвате, а просто да внимавате с какво се храните.

Проблемът е, че полиненаситените мазнини са нестабилни и се окисляват лесно в организма, податливи са на окисление, дори само ако сте изложени на светлина. А след това те причиняват възпаления и мутация в клетките. Ако приемате продукти като маргарин, фъстъчено или соево масло, спрете, вредите на себе си !

2. Ограничете кофеина

Кой не обича кафе ? Но кафето в прекомерни количества може да бъде наистина вредно за еднокринната система. Като психоактивно вещество, кафето задейства хормони, подобни на тези при бременност.

При наличието и на други стресови фактори, кофеинът може да отключи различни неблагоприоятни психически състояния, като депресия, а освен това може да доведе и до физически заболявания, свързани със сърцето.

Намалете кафето, ако пиете по повече от 2 чаши на ден, а ако не можете, просто слагайте по лъжичка кокосово масло в чашата си, резултатът ще бъде вкус като на лате, но наситено с полезни мазнини !

3. Избягвайте токсини

Токсините са вредни вещества, намиращи се навсякъде в заобикалящата ни природа. Но когато те влязат в човешкия организъм, той не може да ги различи.

Гледа на тях като на специален вид и продължава да произвежда определени хормони, а това може да доведе до катастрофални последици.

За да намалите токсините, ограничете пиенето на алкохол и тютюно пушенето. Също така избягвайте микровълновите печки.

Друг полезен трик е да не държите храна в пластмасови или метални съдове, защото веществата псотавени вътре се окисляват и после влизат директно в организма ви !

4. Сънят

Не мога да придам нужната важност на този процес, защото той просто е незаменим ! Няма как тялото ви да е в хормонален или какъвто и ще да е друг баланс, ако не спите достатъчно.

А същевременно, ако давате достатъчно време на тялото си да си почине чрез съня, то ще ви се отплати като намали рисковете от всякакви заболявания, удължи живота ви и дори ще оптимизира теглото ви и ще ви помогне да се отървете от ненужните килограми.

5. Полезни добавки

Повечето хора свързват добавките с вреда и нещо, което не е полезно за тялото ни, но има и някои, които са незаменими, да, просто са незаменими.

Набавете си магнезий, защото той поддържа и допринася за много функции в организма, за по-добър сън и т.н. Набавете си и продукти със съдържание на витамин D.

Най-добрият начин, да получите нужното ниво от този витамин е чрез слънцето, но през зимата не винаги има слънце, така че и медикаменти с богато съдържание на витамина са разрешени !

6. Тренировка

Ако страдате от хормонален дисбаланс, упражненията определено могат да ви помогнат. Концентрирайте енергията си в релаксиращи упражнения като плуване и ходене и избягвайте продължителните и натоварващи такива като кардио, видео упражнения, тежки силови серии и т.н.