Макар че повечето бонбони изглеждат безобидни, прекомерният прием на захар може да навреди на вашите зъби.

Освен това те могат да предизвикат друг проблем -  освен че са сладки, бонбоните могат да счупят или повредят някой от вашите зъби.

Търсите по-добра алтернатива? Ето няколко полезни съвета.

1. Ледът е за охлаждане, не за дъвчене

Ще се изненадате колко много хора си мислят, че ледът не вреди на зъбите им. Той е направен от вода, а тя не съдържа захар или други добакви. Но дъвченето на твърди неща може трайно да увреди зъбите или да изтърка емайла ви.

2. Наблюдавайте приема си на цитруси

Истината е че цитрусовите култури са доста кисели, а прекомерният прием на кисели вещества кара емайлът да ерозира. Оттам тръгват много проблеми, свързани с вашите зъби.

Въпреки че изцеден лимон в чаша вода може наистина да бъде приятна и освежаваща напитка, не преклаявайте. Също така внимавайте с плодовите сокове, защото те са един от най-големите причинители на афти в устата.

3. Не всяко кафе е полезно

В естествената си форма кафето и чаята са здравословен избор на напитка. Но за жалост колкото повече време минава, толкова повече и всяка технология се развива и е трудно да намериш нещо в чистия му вид. )

Масово кафето вече се предлага под всякакви форми, с мялко, със захар и т.н. или просто опаковките с кафе съдържат и огромни количества от белия подсладител.

Уверете се, че приемате достатъчно чист продукт и пийте повече вода, така ще се предпазите от корозиране на зъбния емайл и от трайно зъбно оцветяване.

4. Лепкавите храни са най-големият кошмар за устата ви

Когато става въпрос за здравословна закуска, много хора поставят сушените плодове на едно от първите места. Но колко от вас знаят, че сушените плодове са едни от най-трайните храни, които остават в устата часове наред и предразполагат към всякакви проблеми ?

Ако все пак обичате да ядете мюсли и сушени плодове често, пийнете чаша-две  вода след консумация и измийте добре зъбите си.

5. Пазете се от хрупкавите храни

Кой не обича приятния хрупкав звук, който се чува докато хапвате чипс ? За съжаление храните като чипса са пълни с нишесте, което автоматично поставя капани във вашата уста, защото то е много вредно за зъбите, ако се задържи по-дълго в устната кухина.

Ако консумирате храните като чипс по-често, е най-добре да използвате конец за зъби, след като приключите с храната.

6. Сменете содата с вода

Когато ядете сладки храни или пиете сладки газирани напитки, захарта от тях подхранва плаката и бактериите в устната ви кухина. Така те са стимулриани да прозивеждат различни киселини, които разграждат зъбите ви.

Избягвайте различните енергийни напитки, кока-кола, безалкохолни, газирани напитки и дори сода, защото те са пълни със захар, а както споменахме, тя е най-големият неприятел на вашите зъби.

7. Внимавайте за спортни шейкове и енергийни напитки

Несъмнено са много приятни на вкус, зареждащи и изглеждат яко нали ? Но основната съставка на тези напитки е захар.

Според американската академия по педиатрия, докато спортните шейкове и енергийните напитки могат да бъдат полезни за младите атлети, активно използващи своите физически сили, в останалите случаи те са ненужни.

За това проверете етикета и обърнете вниамние на съдържнаието на захар или най-добре пийте вода!