Бръчките – това е нещо, което рано или късно се случва на всеки от нас. И макар, от една страна, това да е неизбежно, съществуват способи за предотвратим тяхната преждевременна поява.

Защо се появяват бръчки

Бръчките се подразделят на две категории – тези, които възникват от постоянни движения на мускулите и тези, които се образуват заради изтъняване на кожата, загуба на еластичност и гъвкавост. Първите бръчки се наричат динамични, а вторите статични.

Динамични бръчки

Възможно е да се появят във всяка възраст и нямат отношение към процесите на стареене в организма.

Това са бръчките, които се появяват между веждите или образуват паралелни линии на челото, гъшите лапи и тънките чертички над горната устна, линиите на усмивката на бузите. С времето тези линии дълбоко се врязват в кожата и оставят ясни следи, подобно на тези, които се образуват при сгъване на хартия.

Статични бръчки

С времето динамичните бръчки се превръщат в статични. Те вече не се появяват на кожата и изчезват, а остават постоянно.

Статичните бръчки са видими, дори и мускулите да са отпуснати и да се намират в състояние на покой. С възрастта кожата става все по-тънка и нивото на колаген в нея намалява, става по-трудно възстановяването в първоначалната форма, затова тънките линии започват да стават по-дебели.

Примери за такива бръчки са линиите-марионетки по ъгълчетата на устата, назолабиалните гънки, бръчките по устните по линиите на усмивката, линиите на шията и подбрадичката.

Как да предотвратим появата на бръчки и какво да правим, ако сме закъснели малко с профилактиката?

5 типа бръчки и как да се справим с тях

1.Линии на безпокойство

Това са две вертикални линии, които се появяват между веждите. На външен вид те наподобяват числото 11. Както и повечето тънки линии и бръчки, тяхната поява е обусловена от процесите на стареене и емоционалните движения на лицето, повтаряни ден след ден за дълъг период от време.

Как да предотвратим тяхната поява

Опитайте йога за лице. Съществуват специални комплекси от упражнения, насочени към това да осигурят натоварване на едни мускули и да отпуснат други.

Изследване от 2018 г. показва, че ежедневната йога за лице може да намали признаците на стареене на кожата и да заглади съществуващите бръчки, като така се стимулира образуването на колаген, подобрява се кръвообращението и се поддържа еластичността на кожата.

2.Гъши лапи

Появяват се още в много млада възраст, лесно се очертават на лицето и повече не изчезват. Това са чертички, които се раздвояват по външните ъгълчета на очите. По-силно изразени са в сравнение с другите мимически бръчки.  

Възможно ли е да се предотврати тяхната поява

Използвайте козметика, специално предназначена за грижа за кожата около очите. В нейния състав трябва да има вещества, повишаващи еластичността на кожата – антиоксиданти, предпазващи от фотостареене, и вещества, стимулиращи образуването на колаген и обновяването на клетките.

Това могат да са ретиноиди – производни форми на витамин А, пептиди – някои от тях са специално разработени за кожата около очите, витамин С и група В.

Още едно ефективно, макар и почти неизвестно вещество, това е астаксантин, това е мощен антиоксидант.

3.Заешки бръчици

Такова поетично наименование имат бръчките, които са от вътрешните ъгълчета на очите и достигат надолу към носа. Смята се, че те придават характерен облик на лицето, както и изразителност, затова и повечето не правят опити да се борят с тях.

Колкото по-емоционален е човек, толкова по-забележими са тези бръчици.

За предотвратяване на тяхната поява добри резултати дава поддържането на кожата чрез ежедневно използване на овлажняващ крем, серум, нощен крем.

4.Линии на челото

Другото им название е глабеларни линии. Това са сред най-разпространените и най-забележимите бръчки. С напредването на възрастта и съответно понижаване на еластина и колагена кожата на челото губи еластичност и започват да провисват, затова и такива бръчки образуват очевидни гънки.

Най-добрата профилактика на тези бръчки е носенето на шапки, предпазващи кожата от негативното въздействие на слънцето и използването на слънцезащитна козметика.

5.Линии на смеха

Така се наричат естествените гънки, които се образуват около устата. Линиите на смеха се наричат така, защото са най-забележими, когато човек се смее или се усмихва.

За тяхната поява са виновни не само съкращенията на лицевите мускули, но и множество други фактори, сред които начинът на живот и естествените процеси на стареене. Правилната козметична грижа при първите признаци на тяхната поява може да предотврати тяхното задълбаване.