Някои от тях могат просто да се развалят, а други – да станат потенциално опасни.

Кои са нещата, които стават опасни в колата при ниски температури

1.Лекарства

Повечето медикаменти е необходимо да се съхраняват при стайна температура – 15-25 градуса. Ако са необходими други условия, това ще бъде отбелязано на опаковката или в листовката за употреба. Например, някои препарати е необходимо да се държат на хладно – 8 -15 градуса или на студено – 2-8 градуса, тоест за хладилник.

При замразяване те могат да променят своите свойства или да загубят ефективност, затова не трябва да ги оставяме в колата, когато навън се очаква да падне под нулата.

Също това не следва да се прави и с лекарства в ампули или в стъклени флакони, тяхната опаковка при ниски температури може да се повреди.

При излагане на много ниски температури лекарствата не само могат да загубят ефективност, но и да станат опасни за здравето. Най-голям е рискът от необичайни реакции при хората с множество хронични заболявания, за които тези лекарства са важни.

Съвсем лека промяна в химическата формула на препарата може да доведе до неизвестни последствия.

Производителите на лекарства се ограничават в изследването на препаратите само, когато активната съставка е съхранявана при препоръчителните условия.

Някои препарати като например, ваксини, изискват много ниски температури за съхранение, но те се държат в болничните аптеки - в специални фризери, и е почти изключено да носим ваксини в личния си автомобил.

За това препоръката е с лекарствата да се внимава много, и най-вече, ако от т.нар. скъпоструващи. Загубата на ефективност или промяна на химичната им формула в резултат на ниски температури може да стане причина и за сериозни допълнителни финансови разходи за семейството,още по-сложно е, ако са за дълъг период от време за прием и са вписани в позитивния лекарствен списък, тоест частично или напълно се заплащат от бюджета на НЗОК.

2.Газирани напитки

Напитките в твърди опаковки – стъклени или пластмасови могат да се взривят, тъй като водата при замръзване се разширява. И в резултат на този взрив може да пострада не само автомобила, но и хората.

3.Музикални инструменти

При ниски температури инструментите от дърво могат да се деформират. В най-добрия случай китарата или цигулката ще започне да се разваля по-често. Но също може да се спука корпусът на инструмента, което ще изисква скъп ремонт или направо покупка на нов инструмент.

4.Боя

Възможно е да се развали, ако дълго иска да е на студено. Например, компонентите в нейния състав губят своите свойства или готовото покритие става некачествено.

Това се случва не с всички бои, така задължително трябва да се провери информацията на опаковката. Възможно е вашата да издържа и на по-ниски температури.

5.Битова химия

Течните почистващи средства могат да замръзнат в опаковката и да се спукат както и газираното. Освен това е неизвестно как ниската температура ще повлияе на тяхната ефективност.

6.Яйца

При замръзване, течните белтък и жълтък ще се разширят, а от това черупката ще се спука, след това яйцето не е безопасно.

Дори и ако на него не се появят пукнатини, то няма да е толкова вкусно както това, което не е било замразявано. Така пак може да се яде, но е добре да се свари. Останалите ястия със замразени яйца, няма да се получат, тъй като се променя самото съдържание на жълтъка.

7.Електронни устройства

Вероятно сте забелязали, че студът се отразява неблагоприятно на батериите на телефоните, таблетите и лаптопите. Те бързо губят заряд, а понякога дори се изключват моментално.

Ако устройството дълго стои на много студено, батерията може и напълно да излезе от строя.

Препоръката е електронните устройства да не се оставят на ниски температури за дълго време.

И помнете, че зареждането на престояло дълго време на студено устройство, не е препоръчително. Първо, го оставете да се загрее до стайна температура.

Ниските температури от последните дни ни припомниха, че зимата все още не си е отишла, и затова е добре отново да се запознаем какви опасности крият студовете.