За да се сдобием с малки рани, не се налага да полагаме големи усилия. И всеки път ние се безпокоим за това, дали ще остане на това място белег.
За щастие, предотвратяването на образуването и намаляването на размерите на белезите съвсем не е трудно.

И приведените по-долу съвети на практикуващи дерматолози ще ви помогнат.

Най-добрата профилактика на белезите и качествената обработка на раните

За постигането на тази цел ще ви помогнат следните препоръки:

1. Обработка на прясната рана или порязването. Промийте раната със студена вода. Отстранете всички камъчета или парченца с помощта на пинсета, обработена с алкохол. Внимателно със сапун измийте областта около раната.

Такива дразнещи вещества, като алкален сапун, кислородна вода, йод и спирт не помагат за обработването на неголеми рани. В такива случаи те само могат да отложат заздравяването.

2. Превръзка – препятства проникването на бактерии и мръсотията в областта на раната. Също помага за поддържане на чистота и влажност в раната през първите дни след нейното възникване. Покритата и влажната раната понижава вероятността от възникване на белези.

3. Не премахвайте образувалата се коричка. След увреждането организмът веднага започва да лекува раната. Левкоцитите защитават от бактерии, еритроцитите, фибринът и тромбоцитите създават съсирек над раната.

След известно време се превръща в коричка. Ако се премахне, то повърхността на раната може да се отвори и бактериите да проникнат в нея. И в крайна сметка да се формират груби белези.

Защо се формират белези?

Дори при идеална грижа за раната белези могат да се появят. И това се дължи на факта, че някои хора и части на тялото са по-предразположени към образуването на белези, дори и ако раната изобщо не е дълбока.

Белези най-често възникват по местата, които са подложени на най-голям натиск и напрежение. Например, гърдите и раменете са най-предразположени към образуване на цикатрикси. За профилактика на възникването им в тези областта избягвайте упражненията за горната част на тялото и вдигането на тежести.

При формирането си цикатриксите обикновено са плоски и равни, макар че и могат да се издигат над повърхността на останалата кожа. Хипертрофичните или келоидните белези се образуват в случай на прекалено интензивен синтез на колаген.

Намаляване на белезите – какво помага и какво не

• Защита от слънчево въздействие – повечето дерматолози са на мнение, че за профилактика на хипергментация и минимизация на риска от образуване на белези е необходима защита от слънцето. Средствата за защита от слънцето с цинк или титаниев диоксид помагат за справянето с ултравиолетовите лъчи от тип А и В.

• Разнообразни кремове – много продукти с витамин Е или какаово масло обещават да предотвратят появата на белези, но сериозни доказателства за тяхната ефективност засега няма. С цел коричките на раната да не бъдат влажни и да не сърбят, намажете ги с вазелин.

• Пластини със силикон – такива пластини спомагат за изчезването на белега или поне ще подобрят неговото състояние. И могат да се закупят от аптеката. За най-добър резултат пластините следва да се използват минимум 3 месеца.

• Коректор – подходящ за временно прикриване на белега. Подберете цвят, който е най-подходящ за цвета на вашия белег. Ако е розов или червен, то тогава ще е най-подходящ зеленият оттенък. Кафявият се замаскира с жълт коректор.