Популярността на здравословния начин на живот продължава да расте по целия свят. Все повече хора се търсят най-добрите хранителни режими и системи на тренировки, за да живеят по-дълго. Но американски учени смятат, че слуховете за ползите от здравословния начин на живот са преувеличени.

Изследователите от САЩ отбелязват, че съвременните хора следва по-внимателно да се отнасят към съветите за здравословен начин на живот.
Някои модни тенденции според специалистите могат да доведат големи проблеми и влошаване на здравословното състояние.

Авторите на новото проучване са представители на Американска диетична асоциация твърдят, че хората е необходимо да не се поддават на съмнителните здравни тенденции.

Така експертите развенчават мита за необходимостта да се „изкарват“ плочки на корема. Днес такава фигура се смята за еталон за красота, но изследователите препоръчват да бъдем особено внимателни, когато се опитваме да „извадим“ мускулите на корема.

Според тях такава фигура изисква допълнителен период на умерени физически натоварване и специален хранителен режим.

Ако човек се опитва да укрепи коремните си мускули с помощта на интензивни физически натоварвания и строги диети, то той може да се сблъска с повишен риск от хормонални нарушения, аменорея, тоест липса на менструация и гастрити.

Освен това понякога дори изнурителните диети и постоянните натоварвания в залата не помагат за появата на плочки на корема.
Американските жени обясняват, че някои жени никога няма да се сдобият с такива плочки.

Поради генетични особености не при всяка представителка на нежния пол, те биха могли да бъдат забележими, дори ако тя свали много повече килограми, отколкото може да се приеме за здравословно. Колкото и коремни преси, те да правят, мазнините от тази област няма да изчезнат, просто такава е тяхната физиология.

Също така следва да се отбележи, че в края на 2014-та година бяха публикувани резултатите от 35-годишно изследване, което даде възможност да се определи колко полезен може да бъде здравословния начин на живот.

Експертите установили, че някои принципи на здравословния начин на живот могат да отложат слабоумието с цели 12 години.

Освен това специалистите доказват, че действително има полза от здравословния начин на живот, физическите натоварвания и отказът от вредните навици, що се отнася до увеличаването на продължителността на живота и за защита на организма от заболявания.

В рамките на изследването било установено, че съблюдаването на принципите на здравословния начин на живот способства за подобряване на състоянието на сърцето. Така, съблюдавайки диета и спортувайки, може да се отложи развитието на сърдечни заболявания с 6 години.

Това изследване се смята за уникално, тъй като било с продължителност на 35 години. В продължение на цялото това време учените проследявали здравословното състояние и начина на живот на 2500 мъже, като били анализирани всички изменения, които се случили с тях за този период от време.

Резултатите от изследването спомогнали за формулирането на 5 принципа на дълголетието, които експертите смятат за максимално ефективни.
И те са физическите натоварвания, отказ от тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохолни напитки, правилно хранене и контрол на теглото.

Изследването започнало през 1979 година, като в него взели участие представители на силния пол от 45-59 години. Резултатите показали, че доброволците, които спазвали тези 5 принципа, били изложени на риск от слабоумие в много по-малка степен, а именно с 60%.