Новогодишната нощ е прекрасно време за тези от нас, които обожават да си лягат късно. Но за лягащите си рано е истинско предизвикателство да изкарат до последните минути на 2017 и да посрещнат бодри новата 2018 г.
Просто „чучулигите“ са така устроени – да си лягат рано, и нито светлината, нито зарята, нито пък енергията и жизнерадостните околни могат да ги ободрят. Обикновено това е само плюс: докато совите се събудят и влязат в работен режим, чучулигите вече са покорили няколко планински върха.
Но на Нова година са в засада – в новогодишната нощ всичко най-интересно започва след полунощ, когато ранно лягащите чучулиги карат седми сън.
С нещо все пак трябва да се започне.
Какво да правим за профилактика на сънливост?
Обикновено 31-ви декември е труден ден не само за тези, които си лягат рано. Някои прекарват цял ден в кухнята, други пък готвят угощение, за да посрещнат Нова година. Трети пък цял ден обикалят в търсене на подаръци. А фризьори, козметици и стилисти работят до вечерта. И когато се приберат у дома, тепърва трябва да приготвят трапезата, без сили, без ръце, и само с едно желание – да поспят.
Предлагаме ви няколко начина да си оправите настроението, тонуса и да си върнете бодростта. За да изкарате поне половината празнична нощ. Може да опитате да приложите всичко предложено или да изберете няколко начина за профилактика, най-подходящи и приятни лично за вас. Най-добре е да не очакваме чудеса – уморената чучулига не може да се превърне в бодра сова, дори във феята кръстница от приказката Пепеляшка.
1. Сън
Ако сте се наспали, ще можете по-дълго да се борите със сънливостта, отколкото след хронично недоспиване. Препоръчително е да легнете преди началото на трапезата, поне за 20-30 минути, така по-лесно ще преборите сънливостта.
Най-важното е за кратко време напълно да се отпуснем, и никой да не ни пречи. Изключете си телефона, затворете вратата в спалнята, дори можете да си сложите и тапи в ушите. Легнете си по гръб, отпуснете всички мускули. Спрете за кратко потока от мисли, така че там в ума да настъпи тишина, която деликатно ще прекъсне по-рано сложения таймер. Чувствате се вече ободрени, но не е достатъчно, тогава действайте по-нататък.
2. Масаж
Енергично разтрийте ушните миди с длани. Така енергично разтрийте с длани едната и другата. Масажирайте шията, кожата под кожата под линията на скалпа.
Водните процедури
Най-добре е да си вземем душ – умерено топъл, а накрая и прохладен. Ако ви позволи здравето, завършете процедурата с контрастен душ и с студено обливане.
Ако се притеснявате да не развалите прическата и грима – можете да си направите контрастна баня само за ръце.
3. Чист въздух
Добре проветрете всички помещения, за да не стоите на задушно.
4. Аромат
Използвайте възможността за ароматерапия. Ободряващ аромат притежава ароматно току що смеленото кафе, лимон, портокал, грейпфрут, бергамот и други цитрусови, а също и аромат на хвойна.
5. Кафе, чай и други напитки
Можем да изпием 1 кафе, но не трябва да се злоупотребява с тази напитка. 1 чаша силно кафе е достатъчно, а ако изпиете 3-4 кафета, ще получите обратен ефект.
Белият чай също ободрява добре, но трябва да бъде внимателни с него.