Няколко трика, които ще спасят хората, които носят очила.

Медицинската маска има един съществен недостатък – с нея е твърде горещо. Досега беше добре, тъй като дните бяха предимно хладни и мрачни, но сега ни предстои затопляне и носенето на маски ще става все по-неприятно.

Запотяване на очилата при носене на маска – как да го избегнем

През зимата носенето на маска може да замести шал, тъй като студеният въздух не навлиза директно отвън, а успява малко да се затопли. По-топлото време съвсем не предполага носенето на маска.

Топлият въздух, който издишваме, когато сме с маска, се задържа и създава усещане за дискомфорт, а в случая с очилата става причина за запотяване на лещите. Налага се постоянно да ги забърсваме и да ги местим, така си пипаме и лицето, а това съвсем не е желателно.

За разрешаване на този проблем от полицията в Токио пуснаха препоръки за носене на медицинска маска за хора с очила. Има няколко начина да предотвратим запотяването на очилата.

Първият – да прегънем горния край на маската, преди да си я сложим.

Вторият – да сложим малко парче плат към маската на мястото, където влиза в съприкосновение с носа.

Когато слагате маската, се старайте очилата да са разположени върху нея, а не обратното.

Така вдишваният топъл въздух ще се задържа от подгънатия край на маската и очилата няма да се запотяват.

Спрей или сапун предотвратяват запотяването

Друго просто решение, което се предлага от Кралския колеж на хирурзите в Англия, е очилата да се измият със сапунена вода, преди да се слагат заедно с маската.

Сапунът създава тънък незабележим слой на повърхността на лещите, което предотвратява кондензация на парата при издишване. И накрая, можем да си закупим спрей, който предотвратява запотяването.

Още един вариант е, ако си шием маската сами, да вшием малко парче тел между слоевете плат, което да извием така, че да е с формата на носа. Така маската ще прилепне плътно към лицето и издишания въздух няма да се издига нагоре и да запотява очилата.