Броят на случаите на заразяване, които се откриват е само от 6% от техния реален брой.

Официалните данни за броя на потвърдените случаи на COVID-19 от докладите на различните държави, както и от обобщените на Университета Джонс Хопкинс, показват много по-малък брой от реалните заразени, смятат доктор Кристиан Бомер и професор Себастиян Валмер от Гьотингския университет в Германия.

Защо от COVID-19 може да са заразени десетки милиони

До този извод Бомер и Волмер стигат, след като правят математически модел въз основа на резултатите от изследване, проведено от група учени от Кралския колеж в Лондон, Великобритания.

Авторите на проучването, публикувано на 30 март в списание Lancet, правят нова оценка на смъртността от COVID-19 в различните възрастови групи, в групата над 80 години този показател надминава 13%.

Оценява се и средната продължителност на боледуването между появата на симптомите и смъртта, приблизително 18 дни.

Въз основа на тези данни, Бомер и Валмер изчисляват предполагаемото ниво на смъртност от коронивирусна инфекция по данните от 31 март за 40 от най-засегнатите държави, като се отчита числеността на населението и неговата възрастова група.

При съпоставяне на резултатите от разчетите със съществуващите налични данни за потвърдените случаи на COVID-19 към 17 март, тоест 2 седмици по-рано, е открито съществено разминаване.

Във всички държави броят на потвърдените случаи на инфекцията по данни от 17 март е доста по-нисък, отколкото трябвало да бъде, предвид броя на смъртните случаи през следващите 2 седмици.

Откриват се само 6% от всички заразени с коронавирус

Според оценките на учените, във всички държави по света средно се откриват общо около 6% от случаите на заразяване, а реалният брой на заразените е възможно да достига няколко десетки милиони.

Разчетите на двамата учени показват, че към 31 март в Германия от коронавирус са заразени около 460 000 души, а в САЩ повече от 10 млн., в Испания – над 5 млн., в Италия около 3 млн., а във Великобритания около 2 млн.

Университетът Джон Хопкинс съобщава през този ден, че общият брой на заразените е под 900 000, тоест абсолютният брой на случаите на заразяване остава неразкрит, поясняват Бомер и Валмер.

В Испания и Италия смъртността е доста по-висока, отколкото в Германия, тъй като не се правят достатъчно тестове. Това обаче не е така сега, тъй като в Италия направените тестове над 700 000 теста показват съотношение на 1 млн. души, дори над това във Федералната република.

Причините за високата смъртност в Италия и Испания са комплексни, а не е само ограниченото тестване, което към днешна дата като проблем е преодоляно.

Масово тестване в Банско и спорове дали бе необходимо досега

У нас също се водят спорове дали трябва да се тестват с бързи тестове повече хора. Направен бе опит за масово тестване с бързи тестове на 1000 полицаи, не стана ясно обаче колко от тях имат антитела към коронавируса.

На проведена днес пресконференция бе обявено от премиера, че ще бъде направено тестване на Банско, за да се прецени какъв е имунният статус на населението в 10 000-ната община.

По повод масовото тестване възникнаха спорове между Медицинския съвет и Националния оперативния щаб.

Членове на Медицинския съвет предложиха провеждането на по-масови тестове, но от оперативния щаб се застъпиха за тезата, че това не е добър вариант, тъй като бързите тестове дават много големи отклонения и се създава излишна паника. Ще са необходими, когато пикът на епидемията премине.

Строгите противоепидемични мерки ли са единственото решение

Един от членовете на Медицинския съвет обяви, че едва 1 от 10 заразени с коронавирус се открива, но според данните от новото проучване, установените случаи са и по-малко от реално заболелите.

Единственото решение в такъв случай остава въвеждането на мерки за национална карантина, които обаче не може да са безкрайни. В Китай в най-засегнатата област около град Ухан строгите противоепидемични мерки бяха въведени на 23 януари.

Към началото на март заболелите вече бяха намалели значително, пристъпи се постепенна отмяна на въведените ограничения и едва сега те бяха напълно отменени.

Опасността идва оттам, че се регистрират нови случаи на заразени и опасенията са свързани с втора вълна, която произхожда от влизащите от чужбина заразени.