Изборът на дрехи за разходка през студените зимни дни не е лека задача за родителите, особено ако детето е все още малко.

Няма ли да му е твърде горещо? Дали няма да заспи и да премръзне в количката? А ако след това се и разболее? Правилният избор винаги идва с опита.

Ако бебешките комбинезони, ританки и камизолки могат да се пробват и да се редуват, то шапката се смята за задължителен атрибут през късната есен, зима и през ранна пролет.

Без шапка грижовната баба няма да пусне внучето си да излезе навън, а съседите и дори случайни минувачи смятат за свой дълг да направят забележка на родителите.

Винаги ли трябва да се слага шапка на детето

Само една шапка може ли да предпази малко дете от бактерии и вируси? Много инфекции проникват в човешкия организъм през лигавиците на дихателните пътища – нос и уста.

Сред тях са голяма група остри респираторни вирусни инфекции, начело с грип, пневмококова и менингококова инфекция, вируси на детски инфекциозни заболявания, сред отново завръщащата се морбили, и други.

Лигавиците са първата ни защитна бариера. По тях има специални имунни клетки, фактори и антитела, а също са създадени специални условия за отстраняване на микроби и вируси, алергени и частици прах.

Ако защитните сили на лигавиците на дихателните пътища отслабнат, то по-лесно може да се хване инфекция.

През зимата на местния имунитет влияят неблагоприятно прекомерната сухота на въздуха, прeохлаждане или прегряване.

Изследване, публикувано в рецензирано медицинско издание показва, че риновирусите лесно проникват в лигавицата на носа при ниски температури.

Учените сравняват имунния отговор на клетките при температура 37 градуса и 33 градуса.

При по-висока температура секрецията на интерферон и неговата чувствителност е по-висока.

Колкото по-ниска е телесната температура, толкова е по-ниска степента на имунен отговор.

Шапката обикновено не покрива нито носа, нито устата, и не е предназначена за това. Съответно не може да осигури пряка защита от инфекция. Но може да направи това, като запази нормалната температура на главата.

Мастната тъкан на тялото, разположена под кожата, добре запазва топлината. В областта на главата обаче е съвсем тънка и не е разчетена за студено, влажно и ветровито време.

За да задържи необходимата топлина в такива условия, организмът трябва да изразходва голямо количество енергия.

Все пак обаче са възможни последствия, от изстиване и временно потискане на местния имунитет на лигавиците с развитие на инфекции до измръзване на ушите.

В такава ситуация шапката може да задържи ценната топлина, като предпази така от микроби и вируси.

Особености на терморегулацията на малките деца

За млади родители е трудно да облекат детето правилно за разходка през зимата, поради неопитност, но и заради особености на терморегулацията.

Способността за поддържане на постоянна телесна температура при малки деца не е съвършена. Само че това несъвършенство често се тълкува неправилно.

Повечето смятат, че малките деца не могат да се стоплят сами, тъй като тялото им не може да образува достатъчно топлина и затова е възможно да премръзнат.

Всъщност е точно обратното. Децата до 6 месеца-1 година комфортно понасят студа, но много бързо прегряват.

Затова прекомерното повиване повече вреди от леките дрешки. Това е обусловено от факта, че развитието на механизмите на отдаване на топлина от тялото изостава от тези на образуване и завършва към 7-8-годишна възраст.

Телесната температура на малките деца не е устойчива и лесно може да се вдигне, и да въведе родителите в заблуждение.

Например, кожата на бебето може да стане гореща по време на плач. И веднага възниква логичната верига – то гори, това означава, че се е разболяло и затова плаче. Парадоксално, но логиката е точно обратната – иска играчка, затова плаче, и затова гори.

Когато избираме дрехи за малки деца, трябва да помним правилото: „Когато на възрастните им е хладно, на децата им е комфортно, когато на големите им е топло, на малките им е горещо”.

Това се отнася както за избора на домашни дрешки, така и такива за разходка. Същото се отнася и за избора на шапка за разходка. Ако е над нулата, детето няма нужда от дебела шапка, тъй като ще му стане горещо на главата.