Учени от Университета на Вашингтон обясниха защо опитите за разработването на ваксина срещу устойчивия на пеницилини златист стафилокок са неуспешни и как да бъде избегната неговата защита.

Известно е, че имунната система образува два вида лимфоцити – В-клетки и Т-клетки.

Опитите за създаване на ваксина срещу стафилококи – неуспешни

Действието на повечето ваксини се основава на стимулация на В-лимфоцити, които образуват антитела за борба с патогенните бактерии.

При попадане на стафилокок в кръвообращението се развива мощна имунна реакция от страна на Т-лимфоцитите.

Проблемът е в това, че алфа-токсинът, който се образува от всички щамове на стафилокока, потиска активността на Т-клетките – така се случва при кожни инфекции.

Според изследователите, тъй като стафилококът обитава естествено човешката кожа, алфа токсинът, който образува като цяло понижава имунният отговор при нахлуване на бактериите вътре в тялото.

Това означава, че ако се открие начин за блокиране образуването на алфа токсин или на неговото действие върху организма, може да се получи пълноценна реакция под формата на активни Т-лимфоцити, които могат да се справят с всякакви щамове стафилокок, сред които и устойчиви на антибиотици.

Учените смятат, че получените от тях данни могат да се използват при разработване на ваксина против стафилококи.

Защо ваксината против стафилококи трябва да се бие веднага след раждането

Децата трябва да се имунизират с такава ваксина още преди да се сблъскат с тази бактерия за първи път, тоест в първите часове след раждането.

Това ще даде възможност да се блокира образуването на токсина и организмът да генерира пълноценен Т-клетъчен отговор.

Към момента създаването на такава ваксина е все още на етап първоначални проучвания. И едва ли в близките 10 години ще бъде разработена такава. След това ще трябва да мине през клинични изпитвания за ефективност и безопасност.

Първо, разбира се, трябва да се прецени дали изобщо има нужда от ваксина против стафилококи и как ще влияе в дългосрочен план.

Дали може да осигури защита за цял живот или по-скоро временна, като против тетанус и дифтерия, които се поставят веднъж на 10 години.