След навършване на 40 в организма протичат немалко изменения – увеличава се обема на мастната тъкан, косата оредява, зрението и слухът отслабват, забавя се обмяната на веществата.

Така тялото се променя и постепенно започва да старее. Но на скоростта на този процес може да се повлияе с поддържане на здравословен начин на живот и спазване на редица полезни навици.

1. Редовни физически упражнения

Редовните физически упражнения помагат за поддържане на тялото във форма, но и позволяват да се усеща младост и да се гледа на живота по-позитивно.

Неотдавнашни изследвания показват, че в организма на хората, които ежедневно или 2-3 пъти седмично тренират, клетките са по-млади с 9 години от на тези, които предпочитат заседналия начин на живот.

Вместо да тренирате в залата можете да се занимавате с по-приятни видове фитнес, например, ходене, разходки сред природата или с велосипед. Още един лесен начин за повече движение и по-често излизане на улицата е да си вземем куче.

2. Миризма на грейпфрут

Изненадващо е, но на състоянието на младост влияят и ароматите, които заобикалят човека. Независимо изследване показва, че хората, които винаги носят със себе си аромат на грейпфрут, изглеждали с 5 години по-млади, отколкото били всъщност.

Да и самият плод е много полезен като диета, благодарение на високото съдържание на витамини и микроелементи.

3. Поход сред природата

Наред с редовния фитнес е полезно поне веднъж седмично да се отправяме на поход сред природата. Извън пределите на града и четирите стени може да върнем хармонията със себе си, да се насладим на кислорода и да забравим за ежедневните грижи.

Експертите предполагат, че този подход подобрява общото състояние, прави ни по-енергични и макар малко забавя стареенето.

4. Усмивка против стареене

Още един съвет за съхранение за младостта на духа и тялото – да се усмихваме. През 2016 г. учените установили, че усмихнатите и оптимистични хора изглеждат външно по-млади, отколкото тъжните и песимистичните.

В последно време на особен успех се радват смехотерапия, която помага за борбата със стреса, за успокоение и за поддържане на тялото в тонуса. А това, че усмивката може да предизвика излишни бръчки е само заблуда.

5. Вдигане на тежести

Пренасянето на тежки чанти от магазина съвсем не е лоша тренировка. Учените препоръчват след 40 години както жените, така и мъжете да правят упражнения с вдигане на тежести.

Добре е да се снабдим с тежести у дома, силови тренажори или дори малка щанга. Мускулите, които след 40 години при много хора започват да отслабват трябва да получават определено натоварване, за да укрепнат. Силното, тренирано тяло по-ефективно се бори със старостта.

6. Отказ от захар

Прекаляването със сладкото е вредно не само за зъбите, но и за целия организъм. Умерената употреба на захар намалява риска от затлъстяване, високо кръвно налягане, проблеми с кожата и други признаци на преждевременно стареене.

Така организмът се чувства по-млад от възрастта си и по-добре се справя със старческите заболявания.

7. Подходяща прическа

Грижата за косата е не по-малко важна, за да изглежда човек по-млад от годините си. Ключова роля може да изиграе здравият вид на косата и подходящо подбраната прическа.

Някои от прически издайнически състаряват, те следва да се избягват. Но и прекомерно подмладяващите прически и боядисвания ще изглеждат неестествено.