Разпространено е мнението, че лекар може да стане само този, който се отнася спокойно към вида на кръвта. Но от страх от кръв или хемофобия не са застраховани, дори медицинските работници.

Важно е да не се бърка обикновената неприязън към кървави сцени и травми от истински панически ужас само при мисъл, че могат да видят кръв.

Това състояние се нарича хемофобия, заради нея човек става по-нервен, неспокоен, избягва важни лечебни процедури, което в резултат се отразява неблагоприятно на здравето. С какви особености се характеризира тази фобия и как да се борим с нея?

Разпространени симптоми на хемофобия

Всички видове натрапчиви страхове имат сходни физически и емоционални симптоми. Фобията от кръв може да се прояви както при вида на кръв в реалния живот, така и при гледане на кървави сцени по телевизията.

Регистрирани са случаи, когато хората не са могли да четат глави с остър сюжет от книги или да гледат картини, на които е била изобразена кръв.

Понякога симптомите на фобия се развиват от една мисъл за кръв и някои медицински процедури. Общите признаци, характеризиращи този страх, могат да се разделят на физически:

 • Затруднено дишане;
 • Бърз пулс;
 • Болки в гърдите;
 • Треперене;
 • Гадене;
 • Треска;

И емоционални симптоми:

 • Повишено чувство за тревога или паника;
 • Натрапчиво желание за избягване на ситуации, в които може да присъства кръв;
 • Загуба на самоконтрол;
 • Усещане за приближаваща смърт или травма;
 • Безсилие над страха;

За хемофобия често е характерен и вазовагален припадък – краткотрайна загуба на съзнание, поради рязкото понижаване на сърдечния ритъм и артериалното налягане при реакция на силен дразнител, например, при вид на кръвта.

Преди припадък човек обикновено чувства световъртеж или слабост. Приблизително 80% от хората, които имат фобия от кръв, са изпитвали вазовагален припадък, който много рядко се среща при други панически страхове.

При децата хемофобията се проявява по различен начин – едни изпадат в истерии и дълго плачат други, а други обратно, затварят се в себе си и дълго се крият.

Рискови фактори за развитие на фобии

Според оценки на изследователи, фобиите към кръв се развиват приблизително при 3-4% от населението. Най-често по различни причини започват в детска възраст – 10-13 години. Паралелно с тях понякога възникват и други психически разстройства – зоофобия, агорафобия, паническо разстройство. Към допълнителните рискови фактори се отнасят:

Генетика

Някои хора по природа са прекомерно емоционални и чувствителни, по-склонни към развитие на страхове. Възможно е за това да е виновна наследствеността.

Родители, страдащи от фобията

Детето взема пример от родителите и инстинктивно може да се научи да се страхува от нещо или някого, което предизвиква страхове сред близките. Например, ако майката се плаши от кръв, то навярно и при детето ще се прояви.

Прекомерна опека на родителите

При някои деца, които са били прекалено обгрижвани от родителите, е възможно да се развие обща тревожност по всеки повод. Някои възрастни, които страдат за здравето и живота на детето, го научават да вижда буквално във всичко опасност.

Диагностика и лечение на хемофобия

Ако у човек се наблюдават симптоми на фобии, то ще му е необходимо да се обърне към лекар за консултация за уточняване на причините.

Лечението на подобни фобии невинаги е необходимо, особено ако те не са част от ежедневието.