Тези съвети ще ни избавят от излишни проблеми.

Американската журналистка Лиза Роун забелязва колко силно коронавирусът променя една от най-стандартните ежедневни дейности.

Прекарва почивните си дни в пазаруване и не само това, набавянето на най-необходимото се оказва изключително изнервящо занятие. Жената формулира няколко практични препоръки.

Как да пазаруваме в условията на обявена световна пандемия

Внимателно обмислете своите действия

Ако отидете в магазин, в който сте ходили много пъти преди, планирайте маршрута си в него така, че да прекарате по-малко време вътре.

Така ще намалите контактите с други посетители. Пандемията не е подходящ момент, в който да обикаляме дълго между рафтове и покрай витрините в магазина.

До магазина по един - това е задължително

Ако обикновено отивате да пазарувате заедно с децата или със съпруга, е добре да преминете на режим поединично. Колкото по-малко хора в магазина, толкова по-лесно е да се спазва безопасно разстояние.

Също опитайте да се разберете с близките си или със съседите и да ходите до магазина не всички едновременно, а един след друг.

У нас бяха въведени редица мерки в тази насока – ограничаване на броя на хората, които може да са по едно и също време в един хранителен магазин, в зависимост от неговата площ. В малките квартални магазини се допускат до не повече от 2 души едновременно.

Бъдете готови за опашки

Във връзка с ограниченията на броя на хората, които могат да влязат едновременно в магазините, пред тях се образуват опашки, на каквито вече бяхме свидетели и те ще продължават и в бъдеще. Затова не си мислете, че веднага ще можете да влезете и да си напазарувате.

Ако имате спешна задача за изпълнение, по-добре не рискувайте. Първо свършете приоритетните задачи, а след това спокойно можете да отидете на покупки.

В повечето магазини е най-спокойно след 19 часа, затова ако сте приключили със задачите до тогава, може и да имате късмет и да успеете да влезете веднага и да си напазарувате бързо.

Обърнете внимание на санитарните мерки

В някои магазини служителите провеждат дезинфекция, докато се пазарува, затова не се изненадвайте, че пръскат с препарат, докато вие пълните количката или кошницата с продукти.

По препоръка на РЗИ в повечето магазини служителите са с маски и с ръкавици. Тези средства за задължителни за касиерите, тъй като вирусът лесно се предава през замърсени ръце и чрез парите.

Неслучайно ни съветват да плащаме с дебитни или с кредитни карти.

Дори в медиите се появиха статии, че Федералния резерв на САЩ обмисля въвеждането на електронна валута, подобна на биткойн, която да замени основната парична единица на страната. Така няма да има абсолютно никаква нужда да се докосваме до хартиени банкноти и метални монети.

Всъщност по света вече циркулират много електронни пари, те просто съществуват в определена банкова сметка като число, но не са отпечатани, тъй като няма необходимост.

Във връзка с пандемията от коронавирус все по-голяма част от разплащанията са безкасови, което намалява необходимост от печатане на хартиени пари.

В някои по-големи магазини има дезинфектанти на разположение на клиентите още на входа, но в други трябва да си носим, затова е добре да проучим как стоят нещата в магазина, който планираме да посетим.

Не се надявайте другите да спазват дистанция

Въпреки че навсякъде се тръби, че трябва да се спазва дистанция, това масово не се прави. Повечето хора, дори и на опашката пред магазина ще опитат да се набутат във вас.

Все пак не трябва да вдигаме скандали, когато някой се опита да нахлуе в личното ни пространство. Конфликтите влошават ситуацията. Просто се отдръпнете настрани, ако това е възможно.

Подгответе се за липса на някои продукти

Възможно е не всички стоки да са налични в магазина, тъй като понякога се получава разминаване между доставките, но може и да не намерите нито един продукт от списъка, който сте подготвили.

Ако отидете в по-голям магазин – най-вероятно ще откритие основни продукти като яйца, мляко, кашкавал, сирене, а също и хляб, плодове и зеленчуци.

Празните рафтове бяха обичайна гледка в първите дни след обявяване на извънредното положение у нас, сега по-скоро ситуацията се нормализира.

Помислете предварително за стоки заместители

Ако пазарувате за себе си, то най-вероятно лесно ще намерите друга стока, която да е сходна с тази, която сте планирали да купите. Но ако са за близки и познати, то е добре да уточните какво точно желаят, ако съответната стока я няма в момента.