Предстоят Коледни и Новогодишни празници, на всички нас ни се иска да ги посрещнем в отлична форма.

Това не означава, че е необходимо по спешност да се подлагаме на строга диета или да тренираме до пълно изтощение.

3 седмици до Коледа и 4 до Нова година – това време е напълно достатъчно, за да се справим с няколко излишни килограма.

Най-важното е да знаем какво да правим още от днес.

Как да се сдобием със стройна фигура за светлите празници

На закуска – белтъчини

Това, което ядем сутринта, може да промени целият ни ден. От закуската зависи дали ще останем сити до обяд, или ще поискаме да похапнем няколко бисквити или цял шоколад.

Богатата на протеини храна спомага за намаляване на апетита и за сваляне на няколко излишни килограма. И изследователи също са ЗА този подход.

В един от научните трудове наблюдават 20 подрастващи. Тези, които на закуска похапвали, богати на белтъчини храни, много по-рядко огладнявали преди обяд.

Други изследователи доказват, че протеинът на закуска помага за намаляване на потреблението на мазнини през деня.

Протеинът също помага за намаляване на килограмите чрез по-малък синтез на грелин – хормон, отговорен за апетита.

И това също е потвърдено от изследвания – закуската с протеинови храни потиска секрецията на хормона на глада по-добре от въглехидратната храна.

Полезен навик номер 1 – яжте белтъчини на закуска: яйца, извара, кисело мляко, ядки и семена чия.

Повече вода и течности

Утрото да стартира с чаша вода  – това е лесен начин за ускоряване на отслабването. Водата повишава разхода на енергия, изгарят се повече калории.

В един научен труд е отбелязано, че 500 мл вода ускоряват метаболизма средно с 30%.

В друго изследване жени с наднормени килограми увеличават приема на течности с около литър на ден, и така за година свалят 2 килограма допълнително. И то без да променят хранителен режим или физическо натоварване.

Водата влияе и на апетита. Ако пием на ден по 500 мл вода допълнително, то апетитът ще намалее. Потреблението на калории при спазване на тази препоръка намалява с 13%.

Втори полезен навик – утрото е добре да започва с чаша вода и да не забравяме течностите през деня.

На кантара още сутринта

Навикът да се качваме на кантара сутринта също се приема за ефективна стратегия за мотивация и за подобряване на самоконтрола.

Няколко известни специалисти свързват ежедневния контрол на теглото с ускорено сваляне на килограми. Например, тези, които се теглят всяка сутрин свалят средно по 6 килограма повече за 6 месеца от онези, които се качват на кантара по-рядко.

Ако не се теглим изобщо? Има и такова изследване. Хората, които ежедневно контролират теглото, свалят за 2 години приблизително 4,5 килограма повече без допълнителни усилия.

При теглене само веднъж месечно килограмите се повишават средно с 2 за година. Причината за тези разлики е самоконтрол и увеличаване на самодисциплината.

За най-точни резултати трябва да се теглим правилно – сутрин след тоалетна и преди хранене и прием на течности.

Още по-важно е да помним, че теглото може да се променя всеки ден без значение от храненето – влияе се от различни фактори, особено при жените. Затова да не се фокусираме върху грамовете, а да следим общата тенденция.

По-често излагане на слънце

Зимата тази препоръка е трудно да се спазва, но трябва да се стараем да се излагаме максимално продължително време на слънчева светлина – вдигнете щорите, дръпнете завесите, да прекараме няколко допълнителни минути навън.

Въздействието дори на умерено количество слънчеви лъчи оказва влияние на обмяната на веществата и на отслабването.

Да се възползваме от всеки един слънчев ден през зимата, за да можем да си набавяме достатъчно количество витамин Д.

Физзарядка – защо е важна

Физическата активност сутрин помага много по-добре от натоварването по друго време на денонощието.

Физзарядката сутрин способства за поддържане на стабилни нива на кръвна захар през целия ден. Сутрешното разтягане не е само начин за ободряване след събуждане, но и отличен помощник за отслабването.